De hoogste administratieve rechter van ons land, de Raad van State, maakt het opsluiten van minderjarigen in centrum 127bis te Steenokkerzeel haast onmogelijk. De reden? Kinderen in die situatie worden, althans volgens het rechtscollege, te lang aan te grote geluidshinder blootgesteld. “Onbegrijpelijke rechtspraak”, reageert oud-staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA) op Twitter.

Het opsluiten van gezinnen – en als gevolg daarvan ook kinderen – is verschillende organisaties zoals de Liga voor Mensenrechten en Vluchtelingenwerk Vlaanderen al langer een doorn in het oog. Eind augustus dienden onder meer deze organisaties, volgens De Standaard, een verzoek tot schorsing bij de Raad van State in.

Geluidsoverlast

Met succes zo blijkt. Kinderen opgesloten in centrum 127bis, gelegen nabij de luchthaven van Zaventem, ervaren immers stevige geluidsoverlast van de opstijgende en landende vliegtuigen. Naast de geluidslast hield het rechtscollege ook rekening met de maximale duur van de detentie, namelijk één maand. Het gevolg? Kinderen mogen volgens de Raad van State alleen voor een zeer korte periode worden blootgesteld aan dergelijke geluidslast. Een opsluiting van één maand, zoals het koninklijk besluit toelaat, voldoet hier niet aan.

“Een goed signaal”, reageert het Platform Kinderen Op De Vlucht tegenover VRT NWS. “Wij hopen vooral dat de regering dit als signaal opneemt om nog een stap verder te gaan en te zeggen van: laat ons dan gewoon voor eens en voor altijd stoppen met de detentie van kinderen en een verbod op de detentie van kinderen in de wet te verankeren”, klinkt het.

Volgens Francken daarentegen betreft het “onbegrijpelijke rechtspraak”. “Er zijn uitgebreide testen gebeurd. Alles is veilig”, reageert hij op Twitter. Daarnaast stipt hij aan dat er “zoveel duizenden kinderen in en rond de luchthaven” wonen.