Afgelopen woensdagnamiddag is een Palestijns jongetje van 9 jaar dood aangetroffen in het asielcentrum in Broechem (Ranst). Er zijn vijf jonge asielzoekers gearresteerd op verdenking van moord. Het parket van Antwerpen heeft intussen een onderzoeksrechter ingeschakeld bevoegd voor moordzaken, zo meldt Het Laatste Nieuws. Migratieminister Maggie De Block (Open Vld) reageerde geschokt op de feiten. “Als moeder je kind verliezen, en dan nog op deze manier, is ergste wat een mens kan overkomen.”

De vermoorde jongen verbleef met zijn moeder (26) en twee andere vrouwelijke familieleden in het opvangcentrum van Fedasil in Brouchem, bij Ranst. Maandagavond werd hij voor het laatst, rond 22u00, gezien. Hij reed toen met zijn fiets rond in het centrum. De fiets werd gevonden, maar van de jongen geen spoor. De federale recherche startte hierna met een onderzoek naar de “onrustwekkende verdwijning” en pakte woensdag al direct enkele verdachten op: Het gaat om andere Palestijnse asielzoekers die tevens in het centrum verblijven. Veel kon echter niet opgemaakt worden uit hun eerste verklaringen.

5 landgenoten van vermoord jongetje opgepakt en verhoord

Woensdagnamiddag werd dan beslist om een zoekactie te organiseren op de terreinen van het asielcentrum. Rond 16u00 werd het lichaampje van de jongen gevonden in een gracht op het domein, achter een van de hangars. De speurders sluiten uit dat de jongen daar op eigen initiatief kwam of dat hij door een ongeluk ten val kwam.

“Het parket heeft een onderzoeksrechter gevorderd voor moord. De onderzoeksrechter, het parket en de wetsdokter zijn ter plaatse geweest”, zo informeert Kristof Aerts van het Antwerpse parket Het Laatste Nieuws. “In het kader van het onderzoek zijn op dit moment vijf mensen van hun vrijheid beroofd en ze zullen nog verhoord worden.” Hoe de jongen precies om het leven is gekomen, moet blijken na de lijkschouwing.

De Block: “De schuldigen zullen gestraft worden”

“Wat er gebeurd is, is ronduit dramatisch. Daar zijn geen woorden voor. Een kind is dood. Het onderzoek is nu in handen van het parket en justitie. Ik hoop ook in het belang van de moeder en de familie dat er snel duidelijkheid komt over de precieze omstandigheden van dit drama”, zo liet de bevoegde minister voor Asiel en Migratie De Block donderdag horen via Radio 1. “De schuldigen zullen gestraft worden.”

De Block verklaart verder dat ruzie en conflicten te verwachten zijn, het centrum in Ranst heeft immers een slechte reputatie, maar incidenten van dergelijke ernstige aard uitzonderlijk blijven. “In elk asielcentrum, waar zo veel mensen die getraumatiseerd zijn bij elkaar zijn, zijn er spanningen en conflicten. Maar niet van die aard dat er een kind sterft”, klinkt het nog. “Ik volg de situatie van nabij op en samen met Fedasil zorgen we voor de opvang en begeleiding van de moeder en de familie die er erg aan toe zijn. Als moeder je kind verliezen, en dan nog op deze manier, is het ergste wat een mens kan overkomen. Ook de medewerkers van het asielcentrum zijn zeer aangeslagen door de gebeurtenissen.”