De extreemlinkse opiniemaker en aspirant-politicus Dyab Abou Jahjah (Be.One) heeft opnieuw voor consternatie gezorgd op sociale media. In een veelvuldig gedeelde Facebook-update zegt de dwarsligger dat hij geen medeleven heeft voor de Fransen na de rampzalige brand in de iconische Notre-Dame-kathedraal in Parijs. Die brandde maandag grotendeels uit. Jahjah voegde hieraan toe dat hij pas medeleven zal tonen als Frankrijk onder meer “zich excuseert voor hun genocides in delen van de wereld waaronder het noorden van Marokko en Algerije”, en “stopt met minderheden te onderdrukken en discrimineren”.

De Notre-Dame-kathedraal, een van dé symbolen van het Europese christendom en de Westerse beschaving, is niet meer. Of tenminste, ze zal nooit meer dezelfde zijn. Een groot deel van het dak en de torenspits stortten in na een hevige brand. Frankrijk, en met haar de wereld, blijven achter in shock. Maar niet de hele wereld. Sommigen zijn zelfs blij met de brand, zo bleek na duizenden positieve berichten en reacties op sociale media over de brand vanwege vooral moslims. Anderen zijn dan weer onverschillig en willen geen medeleven tonen. Dat laat de Libanees-Belgische opiniemaker Abou Jahjah weten.

What #France should do before I feel sorry for their cathedral burning:1- apologise for their #genocides in many parts…

Publiée par Dyab Abou Jahjah sur Mardi 16 avril 2019

Jahjah heeft 7 eisen voor Frankrijk, “dan kan er misschien een moment medeleven getoond worden”

“Wat Frankrijk moet doen vooraleer ik medeleven zal tonen voor hun kathedraal die brandt…”, zo verkondigt Jahjah op Facebook in het Engels, om zo beter ‘viraal’ te kunnen gaan. Ten eerste moeten de Fransen “zich excuseren voor hun genocides in veel delen van de wereld, waaronder het noorden van Marokko, Algerije (meer dan een miljoen burgerslachtoffers), Kameroen (genocide op industriële schaal) en meer” en “alle culturele erfgoed, artefacten en kunstwerk die men gestolen heeft uit Egypte, Syrië, Libanon, Irak, Afrika en Azië, die nu illegaal worden tentoongesteld in het Louvre, teruggeven.”

Vervolgens moet Frankrijk om de compassie van Jahjah te verdienen ook stoppen met het “onderdrukken en discrimineren van minderheden”, de “Israëlische koloniale misdaden [te] steunen”, stoppen met het “plunderen van Afrikaanse weelde en het geopolitieke schaakspel in Congo, Mali, Rwanda en daarbuiten” en het “onderdrukken van haar eigen volk die protesteren tegen de financiële elites, de bankiers en hun corruptie”. Tot slot moeten de Fransen “menselijkheid en solidariteit tonen aan vluchtelingen. Misschien zal ik dan voor een moment medeleven tonen aan hen omwille van een brand in een monument”, klinkt het. Als afsluiter volgen de hashtags ‘#DecoloniseYourMinds‘ en ‘#DecoloniseThisPlace‘.

What Jahjah should do is shut up”

Niet iedereen die direct reageert op de post van Jahjah is het echter eens. “Mijn beste Dyab”, zo post één iemand. “Leer alstublieft een les van Nelson Mandela (de overleden voormalige president van post-Apartheid-Zuid-Afrika, red.): ‘Toen ik door de deuren [van mijn gevangenis] liep die leidden naar de poort van mijn vrijheid, wist ik dat als ik mijn bitterheid en haat niet zou achterlaten, ik steeds gevangen zou blijven’.”

Maar buiten de limieten van Jahjahs eigen Facebook-update wordt nog een pak negatiever gereageerd. Velen vinden de post schaamteloze provocatie en noemen Jahjah zelfs “misdadig”What Jahjah should do is shut up”, vindt dan weer Vlaams parlementslid Paul Cordy (N-VA).

Lees ook:

Duizenden moslims lachen met uitgebrande Notre-Dame

Be.One van Jahjah wil “geur varkensvlees” weg in tehuizen