De Islamitische Staat heeft voor het eerst een aanval in de Democratische Republiek Congo opgeëist. Dat schrijft The New York Times. Daarbij kwamen acht Congolese soldaten om. De aanval gebeurde in een gebied aan de Oegandese grens, waar recent een ebola-uitbraak plaatsvond.

Bij de aanval op dinsdag zouden acht Congolese soldaten zijn omgekomen. Aanvankelijk dachten de Congolese autoriteiten dat het om een aanval van de jihadistische Oegandese rebellengroep ‘Geallieerde Democratische Krachten’ (ADF) ging. Die groepering zou de afgelopen drie jaar verantwoordelijk zijn voor honderden doden. De afgelopen jaren zocht de ADF toenadering tot andere jihadistische groeperingen.

“Profiteren van armoede en chaos”

De propagandakanalen van de Islamitische Staat eisten de aanval echter op donderdag op. Daar werd Congo omschreven als de ‘Provincie van Centraal-Afrika van het Kalifaat’. Het is de eerste keer dat de Islamitische Staat de verantwoordelijkheid opeist voor een aanval in de voormalige Belgische kolonie.

De aanval gebeurde in een gebied aan de Oegandese grens, waar de Congolese overheid moeite heeft met zijn autoriteit te doen gelden. Daarenboven heeft de regio de laatste tijd te maken met een ebola-uitbraak. Geweld tegen hulpverleners is er schering en inslag. Vrijdag kwam daarbij een arts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om het leven.

De Congolese president Félix Tshisekedi waarschuwde deze maand al voor een verhoogde aanwezigheid van de Islamitische Staat in zijn land. “Het is gemakkelijk om te zien hoe de nederlaag van Daesh, de Islamitische Staat, in Syrië en Irak kan leiden tot een situatie waarin deze groepen nu naar Afrika zullen komen en zullen profiteren van de wijdverspreide armoede en chaos”, zei Tshisekedi.