Afgelopen weekend werd Vlaanderen opgeschrikt door een zoveelste incident van zinloos geweld en diefstal. In het Antwerpse premetrostation Astrid schopte een jongeman een oudere man brutaal bewusteloos. “Je portemonnee of je kop”, klonk het dreigend ervoor. Het Laatste Nieuws achterhaalde via Instagram en andere sociale media de achtergrond van de ‘kopschopper’. Het blijkt te gaan om een zekere Ayo A., een jongeman van Nigeriaanse origine. De krant plaatste daarbij echter een niet-gerelateerde foto van een lid van Schild & Vrienden, die vorig jaar in opspraak kwam. Het gaat om een vergissing gebeurd op de redactie, klinkt het bij de auteur van het stuk. Dries Van Langenhove, oprichter van Schild & Vrienden, is niet te spreken over de kemel.

Afgelopen weekeinde plaatste Dries Van Langenhove – voorzitter van het rechtse Schild & Vrienden en onafhankelijk Kamerlijsttrekker voor Vlaams Belang in Vlaams-Brabant – een ijzingwekkend filmpje op sociale media. Op de videobeelden is een Vlaamse, oudere man te zien die op de grond zit op het perron in het Astrid-premetrostation van Antwerpen. Hij wordt benaderd door twee allochtone jongemannen die hem bedreigen en zijn portefeuille eisen, maar omdat hij die niet meteen wil afgeven, schopt een van hen de Vlaamse man tot twee maal toe hard op het hoofd. Intussen is de politie een onderzoek gestart naar de dader en bracht Het Laatste Nieuws de achtergrond van de daders aan het licht. De hoofdverdachte is een zekere Ayo A., ook wel ‘Cuurly_boy’ op Instagram.

HLN voert intern onderzoek uit naar foute S&V-foto

Maar niet iedereen vond het leuk dat het de alternatief-rechtse opiniemaker en politicus in spe Dries Van Langenhove was die de bewuste beelden deelde waardoor de bal aan het rollen ging. Een allochtone twitter-gebruiker met ‘username’ Anass_017 antwoordde daarom met enkele oudere foto’s – één van Van Langenhove zelf, te zien met een wapen in een reglementaire schietclub, en een andere foto met S&V-lid Koen S., die op zijn bed met wapens en een Vlaamse leeuw poseerde. Met die laatste foto raakte Koen S. in de problemen en werd hij van de Vlaams Belang-kieslijst gehaald tijdens de verkiezingscampagne van vorig jaar.

Maar die ongerelateerde foto werd abusievelijk opgepikt door Het Laatste Nieuws en verscheen vandaag zowel online als in de papieren versie van de krant met het bijschrift “Ayo A. poseerde eerder al stoer met een wapen – nep of echt valt niet te onderscheiden.” De auteur van het HLN-stuk viel net niet uit de lucht wanneer geconfronteerd met de lapsus. “Ik heb tot mijn eigen verbazing daarnet ook gezien dat er een verkeerde foto bij het stuk stond”, vertelt journalist Ken Standaert aan SCEPTR. “Ik zoek uit waar de vergissing intern gebeurde.” Klaarblijkelijk was het de bedoeling dat een van de Instagramfoto’s van Ayo A. zou gebruikt worden. (Zie hiervoor de tweede foto in de tweet van Dries Van Langenhove hierboven.)

Intussen werd de foto van de S&V’er verwijderd uit het online HLN-artikel. Morgen wordt ook een formele rechtzetting gepubliceerd in de papieren krant, zo kon Standaert meedelen. In ieder geval is Van Langenhove niet te spreken over de vergissing. “Er bestaan geen woorden in de Nederlandse taal om te beschrijven hoe gortig de leugens van de Mainstream Media zijn”, klinkt het heftig op Twitter. In een reactie aan SCEPTR voegt Van Langenhove hieraan toe: “Ik kan moeilijk geloven dat dit per ongeluk was. Een krant wordt veelvuldig gecontroleerd voor die in druk gaat.”

(Lees verder onder de tweets.)

‘Kopschopper’ en kompaan inmiddels naar jeugdinstelling gestuurd

Ayo A. en zijn kompaan (eveneens 17) werden zondag opgepakt en brachten de nacht door in de cel. Ze verschenen vandaag inmiddels voor de jeugdrechter en werden naar de gesloten jeugdinstelling in Everberg gestuurd. “Ze blijven daar tot vrijdag en worden dan opnieuw voor de jeugdrechter geleid. Die zal dan beslissen of hun plaatsing verlengd wordt, of zal andere maatregelen opleggen”, vertelt persrechter Luc Versteylen maandag via VTM.

Eerder vandaag zei gerechtspsychiater Hans Hellebuyck nog dat het mogelijk is dat Ayo A. uit handen wordt gegeven en “hij voor de correctionele rechtbank als volwassene moet worden berecht”. Hij waarschuwt ook voor eventuele vrijlatingen gezien zijn “totaal gebrek aan empathie”. “Dat zal over tien jaar niet veranderd zijn. Over honderd jaar evenmin. Zo’n jongen is niet meer te redden en moet je eigenlijk zolang mogelijk opsluiten en uit de maatschappij halen.”

Lees ook:

‘Hitlergroet’-foto Forza Ninove bewust vals gelabeld

“Speelgoedwapens” bij S&V’er en Vlaams Belang-kandidaat Temse