500 handelaars en buurtbewoners van het Brusselse noordstation trekken aan de alarmbel. Overlast van illegalen loopt de spuigaten uit en ze voelen zich in de steek gelaten door de politiek. “De situatie in dit station is onhoudbaar geworden”, getuigen ze aan VRT NWS.

De problematiek van illegalen in onze hoofdstad sleept al jaren aan. Het gaat veelal om migranten die hier geen asiel willen aanvragen en illegaal in ons land verblijven, zogenaamde transitmigranten dus. Tot op de dag van vandaag verblijven er nog steeds duizenden illegalen in Brussel, met veel overlast en wantoestanden tot gevolg. Bergen afval, uitwerpselen op de grond en steekpartijen zijn er dagelijkse kost.

Vele illegalen zwerfden rond nabij het intussen beruchte Brusselse Maximiliaanpark, maar toen de situatie daar uit de hand dreigde te lopen werd het probleem verplaatst naar het Brusselse noordstation. Daar zorgen de illegalen nu al maanden voor overlast, zonder dat er iets gedaan wordt om het probleem op te lossen. Handelaars en buurtbewoners trekken nu aan de alarmbel.

Probleem verplaatst naar Brussel-Noord

Er werd een petitie met 500 handtekeningen afgegeven aan burgemeester van Schaarbeek Bernard Clerfayt (DéFI). De 500 handelaars en buurtbewoners voelen zich naar eigen zeggen in de steek gelaten. Handelaars zien hun inkomsten dalen door het onveiligheidsgevoel, buurtbewoners kunnen niet meer buitenkomen in hun eigen buurt.

“De situatie in dit station is onhoudbaar geworden”, getuigt Jonas, al 5 jaar apotheker in Brussel-Noord. “Er hangt een onveilige sfeer in de namiddag en tegen de avond. Er zijn dan veel hangjongeren en vluchtelingen in het station. Dat zorgt voor onveilige situaties zoals vechtpartijen en druggebruik. ‘s Ochtends is er ook veel vuiligheid. Er moet dan een speciaal team komen om alle vuiligheid op te ruimen.”

De handelaars zien hun inkomsten alsmaar dalen door de onveiligheid. “Als ik om 7 uur op mijn werk moet zijn, dan zie ik de vuiligheid hier nog liggen. Er liggen hier ook mensen tegen onze apotheek te slapen”, aldus Jonas. “Sommige mensen durven niet eens meer naar onze apotheek te komen ‘s avonds. We willen gewoon allemaal een veiligere werkomgeving.” 

Ze vragen daarom aan de politiek om eindelijk iets te doen aan het probleem van de illegalen. “Er wordt niets aan de situatie gedaan. En dus willen zowel de handelaars, de buurtbewoners als de pendelaars oplossingen zien”, klinkt het. “Meer patrouilles kunnen het druggebruik en de vechtpartijen al beter aanpakken. Dat zorgt sowieso al voor een veiligere omgeving.”

Zie ook:

“Elke dag steekincident” in station Brussel-Noord

In beeld: Duizenden illegalen (en hun overlast) in Brussel