In Mechelen heeft de partij Groen haar speerpunten voor de aankomende Vlaamse en federale verkiezingen uit de doeken gedaan. Met een nieuwe taxshift wil de partij onder meer de lasten op arbeid verlagen en de laagste nettolonen verhogen. De ecologisten willen naast de klimaatomslag ook inzetten op extra leerkrachten, betere zorg en investeringen in het openbaar vervoer.

Voorzitter Meyrem Almaci ondertekende vandaag samen met haar federale en Vlaamse fractieleiders, respectievelijk Kristof Calvo en Björn Rzoska, negen beloftes voor de aankomende verkiezingen. Deze keer stond niet het klimaatdebat centraal, maar de maatregelen die de partij wil nemen in het onderwijs, de zorgsector en de fiscaliteit. Om haar plannen te financieren wil Groen de allerrijksten aanspreken en legt ze opnieuw het vermogensregister op tafel. Op sociale media zijn de meningen echter verdeeld.

Extra bijdrage van miljonairs

De groene taxshift houdt onder meer een verlaging van de lasten op arbeid in en een extra bijdrage van de mensen met een vermogen van meer dan 1 miljoen euro. Alleen wie netto meer dan 1 miljoen euro vermogen heeft, zal meer betalen”, benadrukt federaal fractieleider Calvo. De partij wil hiervoor eerst de Belgische vermogens in kaart brengen met een vermogensregister. “Als je wil maken dat we naar een eerlijke fiscaliteit gaan, dan heb je zo’n instrumenten nodig”, zegt Almaci in het VRT-journaal daarover.

De belasting op vermogens vanaf 1 miljoen euro is al meermaals ter sprake gebracht door partijen aan de linkerzijde van het politieke spectrum. Het Planbureau besliste onlangs evenwel, tegen de zin van die partijen, dat het een miljonairstaks niet zal berekenen in aanloop naar de verkiezingen van mei.

Groene taxshift zonder Vlaams Belang

Groen wil haar negen speerpunten verdedigen aan de onderhandelingstafel na de verkiezingen. Maar wat Almaci betreft, zal het rechts-nationalistische Vlaams Belang niet aan die tafel aanschuiven.

Almaci’s voorkeur gaat uit naar een progressieve coalitie en hiervoor is ze bereid met iedereen behalve Vlaams Belang te praten.

Lees ook:

Planbureau gaat miljonairstaks niet berekenen