De burgeroorlog tussen twee rivaliserende regeringen in Libië lijkt te escaleren. Het land heeft een regering in het westen die erkend is door de internationale gemeenschap en één in het oosten, die geleid wordt door de veldmaarschalk Khalifa Haftar. Laatstgenoemde gaf eerder deze week zijn troepen het bevel om op te rukken naar de hoofdstad Tripoli. Daar zijn nu gevechten uitgebroken. De VN-missie vraagt een staakt-het-vuren om burgers en gewonden te evacueren. Dat brengt VRT NWS

De troepen van Khalifa Haftar zijn op vrijdag een offensief gestart en rukken op naar Tripoli. Naar eigen zeggen heeft het Libische Nationale Leger (LNA), de strijdmacht van Haftar, al een luchtaanval uitgevoerd. In een audio-opname op Facebook had Haftar het over een “zegevierende mars”“Aan ons leger dat aan de rand van Tripoli is gestationeerd. Vandaag voltooien we onze mars”, zei de bevelhebber. “Wij komen Tripoli, wij komen.” 

Het regeringsleger in Tripoli heeft inmiddels een tegenoffensief aangekondigd met de naam ‘Vulkaan van Woede’. Bevelhebbend kolonel Mohamed Gnounour wil “alle Libische steden zuiveren van agressoren en onwettelijke krachten”. Met het tegenoffensief poogt het regeringsleger om het gebied te heroveren dat inmiddels veroverd werd door Haftar.

Lees verder onder de tweet.

VN-missie roept op tot staakt-het-vuren

Verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten zijn nu bezig met hun strijdkrachten weg te halen uit Libië. Hun troepen waren daar nog om de plaatselijke troepen bij te staan in de strijd tegen strijders van IS en Al-Qaeda.

De VN-missie in het land riep op tot een staakt-het-vuren tussen 16u en 18u om burgers te laten evacueren en ambulances in te zetten voor gewonden. Inwoners van Tripoli vrezen voor zware gevechten en slaan voedsel en water in. Volgens Het Laatste Nieuws zijn er al 21 soldaten gedood en zijn er zo’n 30 gewonden.

Veldmaarschalk Khalifa Haftar had aangedrongen bij zijn troepen om de stad op vreedzame wijze binnen te trekken, maar alles wijst erop dat dit niet het geval zal zijn. Een slag om Tripoli zou een escalatie zijn van het chaotische conflict dat woedt sinds de dood van Moammar al-Qadhafi in 2011.

Lees ook: 

Libische generaal Haftar geeft bevel om hoofdstad Tripoli te veroveren