Sinds afgelopen weekeinde telt elke cel in de Hasseltse gevangenis een telefoon. De innovatie kadert in een bredere vereiste die voor elke gevangenis in België zal moeten naleven tegen het einde van het jaar. Dat rapporteert De Standaard. Op sociale media weerklinkt echter heel wat kritiek.

De maatregel (in Hasselt) zou de belastingbetaler niets mogen kosten. “In zo’n 400 cellen zijn telefoontoestellen geïnstalleerd”, zo vertelt Paul Dauwe, gevangenisdirecteur van Hasselt, in De Standaard. “De kostprijs is nul. De firma die de openbare aanbesteding heeft gekregen, verdient haar geld terug met de telefoonkosten die worden aangerekend – rond de 11 cent per minuut.”

Op sociale media zoemt het van kritiek, maar volgens minister Geens zorgt telefoon in elke cel voor “meer penitentiaire veiligheid voor het personeel”

De gevangenis moet het belgedrag aanrekenen met behulp van de persoonlijke codes. Elke gevangene krijgt zo’n code die men moet ingeven om te bellen. Hierdoor kan belgedrag ook gecontroleerd en beperkt worden. “We kunnen bepaalde nummers blokkeren, bijvoorbeeld van andere gevangenissen, familieleden of slachtoffers van de gedetineerde. Alle nummers die een gedetineerde belt, worden ook geregistreerd. Politiediensten en parketten kunnen die lijst indien nodig opvragen.”

Op sociale media weerklinkt echter heel wat kritiek. Bepaalde critici noemen het overbodige luxe voor mensen die gestraft horen te zijn. “Ik vermoedde een late aprilgrap, maar dit is echt”, zegt één iemand. Een ander tweet luidt “‘Gevangenen’ noemen ze dat dan nog. Je kan tegenwoordig beter in de gevangenis zitten dan in een rustoord.” Ook het rechtsnationalistische Vlaams Belang springt mee op de kritiek-kar. “Dit is toch niet meer normaal!?”, zo vraagt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken zich af op Facebook. “‪Na TV, PlayStation nu ook telefoon op hun hotelkamer. Excuseer: cel! In dit land is een arme of een dakloze slechter af dan een crimineel.”

(Lees verder onder de tweet.)

Veel mensen maken zich ook zorgen omtrent de veiligheid, bijvoorbeeld als gedetineerden de telefoons zullen gebruiken om misdaad te plannen, maar dat wuift Dauwe echter weg. “Dat is niet uit te sluiten, maar dat kon vroeger ook al via briefwisseling of via persoonlijk contact tijdens de bezoekuren.” Volgens Justitieminister Koen Geens (CD&V) zorgt de maatregel zelfs net voor “meer penitentiaire veiligheid voor het personeel”. Immers, “de gevangene krijgt meer vrijheid om te kiezen wanneer hij of zij iemand belt en dat zorgt voor minder frustraties en betere kansen op re-integratie.”

ADVERTENTIE