Het personeel van de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair hield vorig jaar op 25 en 26 juli een grote staking. In totaal werden toen in ons land zo’n 80 vluchten geschrapt waardoor duizenden reizigers getroffen werden. Ryanair is wettelijk verplicht om deze passagiers financieel te compenseren. De lowcostmaatschappij weigert dit 9 maanden na de staking echter nog steeds te betalen. Dat brengt VTM

De stakingen van eind juli vorig jaar hebben zo’n 23.500 passagiers van en naar België getroffen. Dat leren we uit een rondvraag bij de betrokken luchthavens. Ook in Portugal, Spanje en Italië werd toen gestaakt. Het personeel heeft toen het werk neergelegd om betere arbeidsvoorwaarden te bekomen.

Luchtvaartmaatschappij Ryanair is bij wet verplicht om de gestrande reizigers van die dagen een alternatieve vlucht aan te bieden of hun ticket terug te betalen. Daarbovenop kunnen de passagiers ook nog een extra compensatie ontvangen die, afhankelijk van de afstand, tussen de 250 en 600 euro bedraagt. Veel gedupeerden eisten dit bedrag al op via een rechtbank, maar hebben tot dusver nog geen centen gezien.

Ryanair weigert te betalen wegens ‘overmacht’

De lagekostenmaatschappij beroept zich op ‘overmacht’ om de bedragen niet uit te betalen. Consumentenorganisatie Claim-it meldt aan VTM dat dit waarschijnlijk het gevolg is van een tekort aan magistraten. Daardoor kan het zelfs nog tot twee jaar duren voor er enige schadevergoeding wordt uitbetaald.

Het kabinet van justitieminister Koen Geens (CD&V) laat dan weer weten dat zo’n termijn niet uitzonderlijk lang is. “Een tekort aan magistraten heeft daar ook niks mee te maken”, aldus het kabinet.