In een interview met Knack heeft Studio 100-eigenaar en miljonair Gert Verhulst een lans gebroken voor taboeloos debat en tegen het cordon sanitaire, alsook het ‘cordon médiatique’. Voor de BV – bij het kleinere publiek vooral bekend van ‘Samson en Gert’ – zijn Peter Mertens van de PVDA of Filip Dewinter van Vlaams Belang perfect welkom in zijn praatprogramma ‘Gert Late Night’. “Ik ben tegen gelijk welke vorm van cordon sanitaire.” Tevens opvallend: Verhulst werpt zich in de context van de huidige disproportioneel grote aandacht voor LGBT-mensen in media en ‘entertainment’ ook op als voorstander van “het traditionele gezin”.

Voor Gert Verhulst zijn “alle politieke strekkingen welkom” in zijn programma ‘Gert Late Night’. Al benadrukt Verhulst dat men “toch vooral op zoek [gaat] naar populaire politici, met wie je graag een week omgaat. Voorlopig zijn dat nog politici uit het centrum.” Gert Late Night is immers een laatavondpraatprogramma op TV-kanaal ‘Vier’ dat vooral de aandacht legt op BV’s en hun persoonlijke leefervaringen.

Verhulst: “Ik ben tegen gelijk welke vorm van cordon sanitaire”

Maar de “dag waarop blijkt dat Vlaams Belang-boegbeeld Filip Dewinter een toffe peer is” – zo vraagt Knack-journalist Jeroen Zuallaert – zal Verhulst “geen enkel probleem” hebben met een optreden van Dewinter in zijn programma. En “natuurlijk” geldt hetzelfde voor PVDA-voorzitter Peter Mertens. “Waarom zou iemand niet welkom zijn? Voor mij mag iedereen zijn ding komen zeggen. Het is aan ons om daar kritisch over te zijn. […] Het zijn wettelijk toegestane partijen. Ze nemen deel aan verkiezingen, zeggen niets illegaals.”

Verhulst spreekt zich zelfs niet alleen uit tegen het ‘cordon médiatique’, maar ook tegen het cordon sanitaire. Dat is de afspraak in België die Vlaams Belang uitsluit van elke politieke machtsparticipatie. “Ik ben tegen gelijk welke vorm van cordon sanitaire”, vertelt Verhulst resoluut in Knack. “Ik vind het per definitie een democratie onwaardig dat je mensen laat meedoen met verkiezingen, maar ze bij voorbaat uitsluit om mee te regeren. Het zijn toch geen misdadigers?”

(Lees verder onder de Facebook-update.)

“Het traditionele gezin is nog altijd de meest voorkomende gezinsvorm”

Ook opmerkelijk: Verhulst laat zich kennen als voorstander van het klassieke gezin, al maakt de TV-maker duidelijk dat dat geen anti-verhaal is. “Ik heb uiteraard niets tegen LGBT-rechten, maar de slinger mag ook niet doorslaan”, luidt het. “Als wij bij zenders een idee pitchen voor een kinderserie, krijgen we direct de vraag of het wel een traditioneel gezin moet zijn.”

“Op den duur moet je je excuseren als je iets maakt over een gezin met ‘gewoon’ een mama en een papa. Natuurlijk heb ik geen probleem met een serie over twee homovaders die kinderen adopteren, of over twee lesbische mama’s. Of over een papa die transgender is en dan plots een mama wordt. Waarom niet?”, vertelt Verhulst tenslotte. “Maar als televisiemaker hecht ik [belang] aan herkenbaarheid. En het traditionele gezin is nog altijd de meest voorkomende gezinsvorm.”