Het parket van Veurne, in West-Vlaanderen, heeft een flinke blunder begaan. Niettegenstaande dat het Grondwettelijk Hof de zaken duidelijk maakte in 2017, en doodslag en moord voor assisen moéten komen, zond het parket van Veurne Bennet D. – verdacht van doodslag op zijn 6 weken oude baby – naar de correctionele rechtbank. “Er is iets verkeerd gelopen tijdens de zitting van raadkamer”, luidt het ontwijkend in Het Laatste Nieuws.

In 2016 voerde Justitieminister Koen Geens (CD&V) een hervorming door. Moord en doodslag zouden niet meer berecht worden door het assisenhof en een volksjury; want dit werd/wordt te duur en te impactvol (inzake media-aandacht) geacht. Eind 2017 floot het Grondwettelijk Hof Geens echter terug. Dergelijke misdaden moeten wél berecht worden door een volksjury volgens de Belgische Grondwet, klonk het resoluut.

Oeps: Ganse verzameling juristen en magistraten merkt verkeerde doorverwijzing baby-doodslag niet op

Maar dat waren ze blijkbaar even ‘vergeten’ in Veurne. Doodslagverdachte Bennet D. werd naar de correctionele rechtbank gestuurd, en niet naar assissen. De vergetelijkheid werd noch door de onderzoeksrechter, noch door de procureur, griffier of de voorzitter van de raadkamer opgemerkt. Waarom? “Er is iets verkeerd gelopen tijdens de zitting van raadkamer”, vertelt het parket kort via Het Laatste Nieuws. ”Wie of wat de fout heeft veroorzaakt, daar gaan we niet verder op in.”

En de fout zal niet gewoon rechtgezet worden, maar moet eerst een omslachtig proces ondergaan. “De zaak zal voor de correctionele rechtbank moeten komen. Het openbaar ministerie zal de onbevoegdheid vorderen. De zaak moet dan naar Cassatie voor een regeling rechtsgebied, waarop de Kamer van inbeschuldigingstelling de juiste rechtbank zal aanduiden.”

Bennet D. (24) werd begin januari vorig jaar opgepakt. Zijn zes weken oude dochterje was overleden en geweld bleek de oorzaak. D. moest bij zijn ouders op zijn dochtertje passen. Volgens zijn verklaringen viel het meisje toen op de grond tijdens een schoonmaakbeurt, maar de verwondingen vertelden echter een ander verhaal na een autopsie. Het meisje bleek meermaals geslagen te zijn geweest.