“Waarom een genderneutrale vogel van 15.000 euro als mascotte voor Oosterweel misschien niet het beste idee is”, zo kopt Het Nieuwsblad bikkelhard het artikel over het nieuwste marketing-idee dat uit de kokers ontstond van Vlaams Mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) en de aannemer van de Oosterweelwerken. “Omdat de werven de komende jaren alleen maar zullen toenemen, stellen we een mascotte voor die weggebruikers door de werken moet loodsen, namelijk ‘Corneel van Oosterweel’”, zo kondigt algemeen directeur van Lantis, Luc Hellemans, aan. Op sociale media en bij experts kunnen ze echter weinig lachen met de “vrolijke, genderneutrale vogel”.

De werken aan de Oosterweelverbinding beginnen zich te laten voelen op de E17. Tussen de op- en afritten Kruibeke en Zwijndrecht worden er funderingen gebouwd om geluidsschermen op te trekken langs de snelweg. En verwacht wordt dat de volgende fases nog veel meer overlast zullen veroorzaken. Maar geen zorgen, want aannemer Lantis, het voormalige BAM, heeft de hulp ingeroepen van een mascotte: de genderneutrale eend (?) ‘Corneel’. “Zie je Corneel, dan weet je dat men daar aan de Oosterweelverbinding werkt.”

De “vrolijke, genderneutrale vogel” heeft maar liefst 15.000 EUR gekost om te bedenken en uit te rollen. Vlaams Mobiliteitsminister Weyts, die de rare vogel mee voorstelde, legt verder de noodzaak van Corneel uit in Het Nieuwsblad“De werken worden almaar zichtbaarder en de mensen beginnen last te ondervinden. Vanaf mei verhuizen de werken van de zijberm naar de middenberm van de E17. Ter hoogte van Waaslandhaven-Oost zullen er vanaf augustus 2019 voorbereidende werken starten voor een nieuw op- en afrittencomplex. Daar wordt een tijdelijke fietsbrug over de E34 voorzien.” Op sociale media wordt het concept van Corneel echter afgeschoten, en ook bij marketingexperts ziet men het nut ervan niet in.

Experts kritisch: “We zullen uren in de file staan en dan zitten we niet op grapjes te wachten”

“Grapjes in de reclame, dat werkt”, zegt Harry Demey van advertentie-agentschap LDV United in Het Nieuwsblad. “Maar de file-ellende van Oosterweel is te serieus om een reclametrucje op los te laten. We zullen uren in de file staan en dan zitten we niet op grapjes te wachten. Dit doet denken aan Cora van Mora, maar dat gaat over frituur­snacks, niet over de meest fundamentele wegenwerken.”

Bij de collega’s van Think BBDO is men voorzichtig positief, maar vraagt men af wat Corneels “functie of rol [zal zijn]? Dat zal nog moeten blijken. Hij zal de mensen wegwijs moeten maken en hen vertellen hoe ze de verkeershinder kunnen omzeilen.” Zo niet dreigt de mascotte een belichaming te worden van wat de fileslachtoffers net niet zullen kunnen: iemand (of iets) die over en weg van de files kan vliegen naar thuis of werk.

“Ben Weyts, ge maakt u belachelijk met uw genderneutrale vogel”

Op sociale media rinkelt het eveneens van de spot en kritiek. “Mijn gedachten gaan uit naar de ongelukkige kabinetsmedewerker van Ben Weyts die – pas afgestudeerd met een diploma politicologie en specialisatiejaar overheidsmanagement – vanochtend met een witte en een gele rubberlaars stond aan te schuiven aan de kassa in de Gamma”, zo tweet iemand over het mediamoment waarbij Weyts de mascotte voorstelde gekleed in een witte en gele laars, net als Corneel. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is nog harder. “Ben Weyts, ge maakt u belachelijk met uw genderneutrale vogel ‘Corneel’”, klinkt het in korte videoboodschap op Twitter.

Bij Weyts zelf ziet men het probleem niet in. “De minister heeft een zielsverwant gevonden, want hij wordt zelf weleens versleten voor vreemde vogel”. Zo vertelt Weyts’ woordvoerder in Het Nieuwsblad. Die krant is echter niet overtuigd en noemt de uitleg een “ingestudeerd grapje”.