Afgelopen vrijdag zat een Saoedi-Arabische imam de gebedsdienst voor in de Grote Moskee in Brussel. De man deed dit uitsluitend in het Arabisch. Controversieel, want de Grote Moskee – tot voor kort een centrum van moslimradicalisme in ons land – werd recent uit de voogdij ontrokken van de Saoedi’s. “Het was een beginnersfout [van de Moslimexecutieve] en zal niet meer gebeuren”, reageert Justitieminister Koen Geens (CD&V) over het voorval via Radio 1.

In nasleep van de aanslagen in Zaventem en Brussel op 22 maart 2016 werd besloten om het Saoedische voogdijschap over de Grote Moskee in het Brusselse Jubelpark in te trekken. De Saoedi’s controleerden de moskee via het wahabitisch vehikel ICCB (het Islamitisch en Cultureel Centrum van België). De Moslimexecutieve (formeel het ‘Executief van de Moslims van België’ – EMB) nam het beheer sinds eind vorige maand over. Maar ook dit blijkt niet van een leien – onradicaal – dakje te lopen… Afgelopen vrijdag kwam een imam uit Saoedi-Arabië spreken, exclusief in het Arabisch dan nog.

Geens over Arabische imam in Grote Moskee: “Het zal niet meer gebeuren”

“De Moslimexecutieve heeft vier imams gevraagd om elkaar wekelijks af te wisselen voor het vrijdaggebed. De imam predikte vrijdag vrede en verdraagzaamheid, en werd simultaan vertaald uit het Arabisch. Maar dat mag niet gebeuren, het was een beginnersfout van de Moslimexecutieve”, zo vertelt Geens nu op Radio 1 over de misstap. De CD&V-minister vraagt nu om het nodige vertrouwen. “We bevinden ons in een tijdelijke fase, wat gebeurde kan niet en zal ook niet meer gebeuren. We gaan vooruit, maar toch is een beginnersfout gemaakt, waarvoor excuses.”

Volgens Geens heeft een en ander ook te maken met de ‘gezonde competitie’ binnen de Moslimexecutieve over wie het beheer van de Grote Moskee zal verkrijgen. “Ook daar moeten we zoeken waarom dit nadelig in de pers is gekomen”, luidt het. “Vergeet niet dat de islam geen hiërarchische godsdienst is en dus niet één leider heeft. De Turkse en Marokkaanse afgevaardigden moeten samenwerken, en dat is niet altijd simpel. We houden alles nauwlettend in het oog.”

Vorig jaar rond deze tijd werd Mehmet Üstün (60) de nieuwe voorzitter van de Moslimexecutieve, een gematigde Turk die al 39 jaar in België woont. Zijn aanstelling kwam er na wekenlang geruzie en gebikker binnen de EMB tussen meer gematigden en radicalen. Üstün gold in die context als compromisfiguur.

(Lees verder onder de tweet.)

De Grote Kanker?

De Grote Moskee was jarenlang een vervelend dossier voor politici, en zelfs een groeiende kanker volgens bepaalde analytici. Koning Boudewijn sloot in 1969 een voogdij-akkoord af met de Saoedi’s voor 99 jaren. Maar de Belgische overheid wilde hier vanaf, na de verschillende schandalen rond de radicaal-islamistische invloed van de moskee. In 2017 waarschuwde inlichtingenorgaan OCAD nog voor deze nefaste rol van de Grote Moskee. Zo zouden verscheidene Belgische Syriëstrijders cursussen en opleidingen hebben gevolgd in de Grote Moskee, dit met boeken die onder meer Al Qaida hanteert.

Vorig jaar rond deze tijd werd ten slotte een akkoord bereikt over een vroegtijdige stopzetting van de beheerovereenkomst in ruil voor een ‘correcte prijs’.

Lees ook:

Parket start onderzoek naar Grote Moskee na “haatpropaganda”

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Close (PS) legt bevoegdheid sluiting Grote Moskee bij federale regering

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Turkse Belg leidt Moslimexecutieve: “Imago verbeteren”

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken