Frankrijk: Rechtse opiniemaker krijgt jaar cel na Holocaust-spotprent

2
803

Alain Soral, een omstreden alternatief-rechtse opiniemaker en publicist uit Frankrijk, is veroordeeld tot één jaar celstraf. Dit na het publiceren van een spotprent die de politieke instrumentalisering van de Holocaust hekelde en het bestaan van lampkappen gemaakt van gedode Joden tijdens WOII in twijfel trok. De uitspraak is opvallend, niet alleen omdat het een fikse straf is voor een opiniedelict, maar tevens omdat de openbare aanklager slechts 6 maanden eiste, een lichtere straf dan uitgesproken. Bovendien werd ook de advocaat van Soral, Damien Viguier, gestraft. Hij krijgt een boete van 5.000 EUR wegens ‘medeplichtigheid’, omwille van de inhoud van zijn conclusies. Dat brengt onder meer Le Monde.

De Zwitsers-Franse Alain Soral, die zichzelf “links inzake arbeid, rechts over waarden” noemt, moet naar de gevangenis. De aanklager had aanvankelijk 6 maanden cel geëist vanwege een controversiële spotprent – een parodie op een Charlie Hebdo-cover die spotte met de (instrumentalisering van) de Holocaust. De rechter sprak echter het dubbele uit. Soral (60) was al eerder veroordeeld tot een jaar celstraf afgelopen januari, maar er was geen bevelschrift voor deze straf. Joodse belangenorganisaties zoals het UEJF reageren nu tevreden.

Ophef in Frankrijk over zware straf voor Soral

“Deze veroordeling maakt een einde aan het gevoel van straffeloosheid dat Alain Soral genoot, die ondanks zijn meerdere [strafbare] uitingen nooit in de gevangenis heeft gezeten”, zo liet Sacha Ghozlan, de voorzitter van de Joodse Studentenunie van Frankrijk (UEJF), Le Monde optekenen. Ghozlan heeft het verder over een “belangrijke overwinning”. Hij wordt bijgestaan door de ‘Internationale Liga tegen racisme en antisemitisme’ (LICRA), wiens voorzitter – Mario Stasi – beweerde dat “het in twijfel trekken van de Shoah geen opinie is. Het is een daad van antisemitisme die, tijdens het hoogtepunt van deze plaag, oproept tot sancties.”

Foto: Égalité et Réconciliation (blog Soral). De spotprent was een parodie op een bestaande cover van het omstreden magazine Charlie Hebdo, dat op zijn beurt spotte met de 22/03-aanslagen in België en de Belgisch-Rwandese zanger Stromae op de cover had.

Aan de oorzaak van Sorals veroordeling ligt de publicatie van een spotprent uit 2017 die het satirische tijdschrift Charlie Hebdo parodieerde. De fictieve uitgave heette ‘Chutzpah Hebdo’ en had een cover met een getekende Charlie Chaplin, een vermeende Jood (iets dat de acteur altijd zelf ontkende), met allerlei spottende tekstballonnen die de lezer vroegen: “Shoah, waar ben je?”, waarna een lampenkap, pruik, schoen en een stuk zeep antwoordden: “Hier, ‘Hier’, “Daar”, “En daar ook”. De voorwerpen zijn referenties aan bepaalde verhalen die circuleren/circuleerden over wreedheden die de nazi’s zouden uitgevoerd hebben. Zo zouden er lampkappen gemaakt zijn van Joodse huiden, al is hier nooit bewijs voor gevonden. In een ander verhaal zou er zeep zijn gemaakt van het menselijk vet van Joden, waar iets meer bewijs voor vinden is.

Toch zorgt de zaak voor stevig wat controverse in het land van Voltaire, waar vrije meningsuiting sinds de Franse Revolutie in 1789 een belangrijke zaak is. Ook de veroordeling van de advocaat van Soral, Damien Viguier, is omstreden. Viguiers eigen advocaat – Gérard Guillot, noemde het “een schandaal” dat “een Franse advocaat wordt veroordeeld om een zaak te verdedigen.”

Niet uniek, ook in België

Hoewel niet bijzonder veel voorkomend, zijn ook bij ons al dergelijke uitspraken gedaan. Zo kreeg Siegfried Verbeke in 2008 reeds een jaar celstraf wegens “vrij historisch onderzoek” en vorig jaar kreeg de man nog eens zes maanden celstraf wegens hetzelfde misdrijf van negationisme.

In 2017 kreeg Gunther V. dan weer tien maanden celstraf met uitstel wegens het beheren van de Facebookpagina de ‘Vlaamse Verdedigingsliga’. Van hieruit werd aangezet tot haat en racisme, vond de rechtbank. Aanvankelijk werd een jaar celstraf gevorderd.