Als het van de kiezer en huidig Kamerlid Theo Francken (N-VA) afhangt, wordt die laatste opnieuw staatssecretaris bevoegd voor Asiel en Migratie in de volgende federale regering. Dat heeft Francken laten horen in de VRT-uitzending van maandag van ‘Van Gils & gasten’. Die functie zou hij ook voorrang geven op de ministerpost van Onderwijs op Vlaams niveau. Voor die laatste job wordt de N-VA-politicus al jaren genoemd. Opvallend: zijn ambitie kadert hij in een context van ruzie met huidig minister van Asiel en Migratie, Maggie De Block (Open Vld).

“Na wat er de laatste maanden gezegd is, heb ik heel wat ambitie om Asiel en Migratie terug op te nemen”, zo gaf Francken toe maandag in ‘Van Gils & Gasten’. De N-VA-topper verwijst hierbij naar de uithalen van huidig bevoegd minister Maggie De Block. De ex-staatssecretaris noemt deze verwijten “natrapperij”, gezien de huidige ‘meerderheid’ (de coalitie is thans minoritair) de N-VA uit de regering heeft geduwd rond het Marrakesh-debacle.

De intentieverklaring is opvallend, want Francken wordt al een poos genoemd als de mogelijke nieuwe Vlaamse minister van Onderwijs, de positie die momenteel door Hilde Crevits (CD&V) wordt uitgevoerd. Hiernaast valt/viel Franckens naam ook geregeld als het gaat over de ministerpost van Defensie. Voor 2014 was dit immers een specialisatie van het Kamerlid. Maar het is vooral de houding van De Block – “die beneden alle peil is” – die de populaire N-VA-politicus naar eigen zeggen motiveert om opnieuw het migratiehoofdstuk aan te pakken vanuit de regering.

Kiesslag ’19, front Vlaams-Brant: Maggie vs Francken (vs Van Langenhove)

Lubbeekenaar Francken komt op als N-VA-Kamerlijsttrekker in Vlaams-Brabant, net zoals Maggie De Block voor Open Vld. Hierdoor zal de verkiezingsstrijd in de provincie vooral rond het thema migratie gaan, zo valt te vermoeden. Dit niet in het minst omdat een derde Kamerlijsttrekker – voor het Vlaams Belang – niemand minder is dan de populaire, maar omstreden, rechtse opiniemaker Dries Van Langenhove (Schild & Vrienden).

Francken en Van Langenhove hadden al maanden – voor de onafhankelijke kandidatuur van Van Langenhove bij Vlaams Belang – een dubieuze relatie die leek op een verstandhouding, maar sinds januari is dit omgezet naar een competitieve rivaliteit waarbij Van Langenhove wordt ingezet om de populariteit van Francken bij rechtse kiezers te ‘counteren’. Francken tracht op zijn beurt nu om de electorale kiesslag zoveel en exclusief mogelijk te kaderen als een wedstrijd tussen hemzelf en De Block – zonder Van Langenhove dus.