Kamerlid Theo Francken (N-VA) en zijn fans op Twitter hebben hun politiek jolijt gevonden afgelopen zondag. De ex-staatssecretaris tweette een foto van een verkiezingsbord van voormalig Vlaams Natuurminister Joke Schauvliege (CD&V), dat wel op een heel gênante plaats was opgesteld. Naast een veld gerooide bomen. Pijnlijk, want Schauvliege kon enkele jaren geleden rekenen op veel hoon en kritiek toen ze zei dat ‘een boom altijd de functie heeft gehad om te kappen’. En de foto is authentiek bevestigde de christendemocrate aan Het Laatste Nieuws.

Een ‘emoji’ van een beschaamd gezichtje met rode wangetjes. Dat en een vervelende foto van een Schauvliege-affichebord was het enige wat Francken nodig had om de aanhangers, retweets, trolls en lachers op de hand te krijgen zondag. Al lachte niet iedereen mee. Eén Twitter-gebruiker antwoordde met: “Zo heeft iedereen wel iets, he”. Als bijlage bij de reactie een ‘still’ uit een video van Francken en de verguisde Melikan Kucam met onderschrift “Ik steun hem volledig”.

https://twitter.com/franckentheo/status/1117320861311229952?s=21

Schauvliege: “Het is echt”

“Ja, het is echt”, bevestigde Schauvliege zondag via Het Laatste Nieuws. “Maar het is helemaal niet zo bedoeld. Toen mijn bord daar geplaatst werd, lagen die bomen er nog niet. Het gaat om rotte stammen die door de buurman van het bewuste veld in Eeklo gerooid werden omdat ze dreigden om te vallen. Ondertussen is mijn verkiezingsbord er alweer weg”.

In het verleden ving Schauvliege geregeld kritiek omwille van haar beleid rond bomen en bossen rooien. In mei 2016 verdedigde ze zich nog in De Zondag met “wat vaak vergeten wordt in deze discussie, en dat klinkt misschien raar, maar een boom heeft ook altijd de functie gehad om gekapt te worden”. De woorden werkten eerder als een boemerang, maar “doen alsof wij alles kappen en dat ook nog fantastisch vinden, is gewoon niet juist. Er is geen enkele regio in Europa waar bossen zo goed beschermd zijn als in Vlaanderen. De regels zijn heel streng.” Wie bomen kapt moet dit immers compenseren of moet bijdragen aan het boscompensatiefonds.