Het ging er hevig aan toe tijdens het groot migratiedebat in ‘De Zevende Dag’. Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA), werd gevraagd of hij in een regering zou deelnemen die akkoord gaat met het VN-migratiepact. Francken vond dit geen breekpunt en voegde er aan toe dat het “juridisch niet evident” is om uit zo’n verdrag te stappen. De vraag kwam er van Dries Van Langenhove, onafhankelijk lijsttrekker voor het Vlaams Belang in Vlaams-Brabant. 

Deelnemers aan het groot migratiedebat waren enkele politieke kopstukken uit Vlaams-Brabant. Waaronder minister van Justitie Koen Geens (CD&V), minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld), burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (sp.a), voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), onafhankelijk lijsttrekker voor Vlaams Belang Dries Van Langenhove en lijsttrekker voor Groen Jessika Soors.

Aanvankelijk werd door moderator Lieven Verstraete eerst aan Maggie De Block gevraagd of ze “het denkbaar acht dat een volgende regering op een of andere manier uit Marrakesh stapt?” Daarop antwoordde de minister dat het een overeenkomst is tussen vele landen, waarop ze één aspect als voorbeeld aanhaalde: “Marrakesh is een overeenkomst die voor het eerst de plicht om uw onderdanen terug te nemen, vastlegt.” 

Hierop plaatste Dries Van Langenhove de bal in het veld van de voormalige staatssecretaris, door de vraag van Verstraete aan Francken te stellen. “Gaat u in een volgende regering stappen als die regering niet beslist om uit het Marrakesh-pact te stappen? Legt u dat als voorwaarde voor regeringsvorming op tafel?” 

Francken antwoordde hierop dat:“Er een engagement is dat er een commissie komt van de Verenigde Naties die om de twee jaar uw migratiebeleid onder de lamp houdt en een rapport maakt. Mijn voorstel is dat we daar niet aan meewerken….Er moet geen rapport komen, want we zijn het met een aantal doelstellingen uit het pact fundamenteel oneens.”

“De stap van N-VA uit de regering was dus gewoon toneel” volgens Dries Van Langenhove

Dries Van Langenhove vraagt hierop door en wil weten of Francken uit het verdrag zou stappen. “Dat is juridisch niet evident, je kan niet zomaar uit een verdrag stappen” reageerde die laatste. Van Langenhove neemt geen blad voor de mond en antwoordt direct: “Dat lukt wel, Brazilië bijvoorbeeld gaat het doen… Dan had u evengoed het pact kunnen tekenen, dan is uw stap uit de regering gewoon toneel geweest.” 

Op het eind wordt nog even gepolst bij minister van Justitie Koen Geens. Zijn reactie:“We hoeven er niet uit te stappen, want we zijn niet in een verdrag gestapt, maar in een engagement.” Volgens Geens moet het ook perfect mogelijk zijn om tegen bepaalde punten in te gaan,“maar dat zal dan zonder CD&V zijn”. “Ik zou alleen niet graag de ambassadeur van België zijn die ons land op dat moment vertegenwoordigt in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties”, voegt de minister tot slot nog toe.