Het Europees Parlement heeft vorige week woensdag een wet aangenomen om de bevoegdheden en het personeelsbestand van het grensbewakingsagentschap Frontex fors uit te breiden. Men hoopt zo de buitengrenzen van de Europese Unie (EU) beter te controleren tegen illegale migratie. Verschillende lidstaten vrezen echter dat Brussel met de plannen hun soevereiniteit zal aantasten.

De wet werd met grote meerderheid aangenomen. Er waren 403 stemmen voor, 162 tegen en 44 onthoudingen. De wet versterkt de bevoegdheden en middelen van het grensbewakingsagentschap Frontex. Zo zou het aantal medewerkers van Frontex tot 2027 geleidelijk aan groeien van 1.500 tot 10.000 medewerkers.

Aantasting soevereiniteit

De Europese Commissie wilde die versterking al volgend jaar zien, maar sommige lidstaten waren terughoudend omdat ze vreesden dat de plannen hun soevereiniteit zou aantasten. Zo was er met name tegenstand in Italië en Griekenland.

Volgens EU-Commissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos wordt er niet aan de soevereiniteit geraakt. “Daar is geen twijfel over mogelijk. Het agentschap mag niet optreden zonder de uitdrukkelijke toestemming van de betrokken lidstaten of derde landen”, klinkt het.

Met het verhoogde budget kan Frontex nu ook vliegtuigen en schepen aanschaffen. Ook kan het agentschap met instemming van de buurlanden buiten de EU ingezet worden.