De brexit is opnieuw uitgesteld, dat brengt de BBC. Normaliter moest het VK ten laatste eind maart de EU verlaten, maar door interne onenigheid in het Britse parlement raakte men niet tot een akkoord. Een eerste uitstel werd dan verleend tot het einde van vandaag, maar ook dit leek niet voldoende. De Europese Raad (ook wel EU-top) heeft nu beslist om een uitstel te verlenen tot 31 oktober. Dat is maar liefst een half jaar uitsteltijd. De meeste EU-leiders wilden zelfs een jaar respijt verlenen, maar Frans president Emmanuel Macron (LREM) verhinderde dit. Brits premier Theresa May (Conservatives) heeft het uitstel reeds aanvaard, en als het ook gebruikt wordt na 26 mei betekent het dat het VK ook na de verkiezingen vertegenwoordigd zal blijven in het Europees Parlement. May duidde reeds aan dat ze dit niet wenst.

Na het eerste uitstel werd vooropgesteld dat als May geen akkoord kon voorleggen er automatisch een harde brexit zou starten op vrijdag 12 april. Dat is nu echter verhinderd. Een nieuw uitstel met een nieuwe deadline – 31 oktober – moet de Britten de nodige tijd geven om uit de crisis te komen. De EU-top gaf ook aan dat het mogelijk is om terug te komen op de brexit, een scenario dat meer en meer realistisch begint te worden – ook al geven slechts weinige Britse politici aan dit te willen uit schrik om de kiezer te beledigen. Eerste minister May gaf in ieder geval aan om toch zo snel mogelijk de Unie te willen verlaten. Als het VK niet wil participeren in de EU-verkiezingen en het geen akkoord kan voorstellen, moet het echter op 1 juni de EU verlaten zonder deal. Zo’n harde brexit betekent het wegvallen van de vrije handel tussen het Europese vasteland en het VK.

May hoopt brexit af te handelen voor 1 juni, maar moet opletten voor een ‘Mayxit’ binnen haar Conservatieve partij

Politici zoals Belgisch premier Charles Michel (MR) en EU-top-voorzitter Donald Tusk (EVP) wensten een langer uitstel – van een jaar – maar dat was niet gerekend op Frans president Macron. Hij vreesde namelijk dat de Britten zouden dwarsliggen en op die manier de EU-beslissingsmechanismen zouden blokkeren. “Er waren verschillende gevoeligheden, dat is normaal”, verklaarde Macron achteraf. “En dus kregen we een lange discussie. Maar we zijn geëindigd met een compromis. We hebben de eenheid van de 27 (de EU-lidstaten naast het VK) bewaard, wat voor ons belangrijk is.”

Premier May wilde zelfs nog een korter uitstel, ook al bleek het vorige uitstel niet voldoende. “Als het akkoord voor eind oktober wordt goedgekeurd, kan het Verenigd Koninkrijk uit de EU stappen. Als dat in de eerste drie weken van mei kan, dan kunnen we al op 1 juni de EU verlaten.” Of de brexit op dit schema blijft is echter nog maar de vraag. Alle pogingen om de May-deal te laten stemmen, zijn immers gefaald.

May hoopt nu om Jeremy Corbyn, de voorzitter van Labour, te overtuigen om mee te werken in het parlement aan haar deal. Die gesprekken lopen momenteel, maar zullen “niet gemakkelijk zijn, […] we hebben [evenwel] de verantwoordelijkheid als politici om de impasse te doorbreken.” May moet echter ook om haar schouders kijken in haar eigen partij, waar de interne oppositie groeit.

Lees ook:

Brexit-warboel: EU geeft VK uitstel tot minstens 12 april

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

VK: premier May in het nauw, plannen voor haar afzetting

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken