De AKP van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil een hertelling van de verkiezingsuitslag in Istanboel, waar de partij een nipte nederlaag leed. De Turkse Hoge Verkiezingsraad zal nu hertellingen uitvoeren in acht districten van de stad. Oppositiekandidaat Ekrem Imamoglu (CHP) eist intussen de overwinning op.

De AK-partij van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan betwist de verkiezingsresultaten in de Turkse hoofdstad Ankara en de economische hoofdstad Istanboel. Afgelopen zondag waren het gemeenteraadsverkiezingen in Turkije. De AKP leed daarbij een nederlaag in beide steden ten voordele van de kemalisten van CHP.

Hertelling in acht districten

In Istanboel draaiden de verkiezingen uit op een nek-aan-nekrace tussen Ekrem Imamoglu van de CHP en Binali Yildirim (AKP). Op maandag bleek dat Imamoglu 25.000 stemmen meer had dan Yildirim. Een uiterst nipt resultaat, aangezien Istanboel 15 miljoen inwoners telt.

De Turkse Hoge Verkiezingsraad heeft nu beslist dat er in acht districten van Istanboel hertellingen zullen plaatsvinden. Sommige van deze districten zijn AKP-bolwerken. Imamoglu riep diezelfde Hoge Verkiezingsraad op om hem als verkozen burgemeester van Istanboel te mandateren. Hij is er gerust in dat de uitkomst niet zal veranderen na een hertelling.

Symbolische klap voor Erdogan

Het verlies van Istanboel en Ankara betekent een belangrijke symbolische klap voor Erdogan, die zestien jaar geleden aan de macht kwam en sindsdien onafgebroken het politieke toneel domineerde.

Het was overigens in Istanboel – de belangrijkste economische motor van Turkije – dat de Turkse president in de jaren negentig zijn politieke carrière lanceerde.