Kiest een patiënt voor een eenpersoonskamer, dan mogen artsen een extra ereloonsupplement aanrekenen. Maar wat blijkt uit een analyse van het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds (VNZ)? Het gemiddelde ereloonsupplement ligt in Franstalig België veel hoger dan in Vlaanderen. Terwijl Vlaamse ziekenhuizen gemiddeld zo’n 141 procent extra vragen, rekenen Waalse en Brusselse ziekenhuizen respectievelijk 206 en 280 procent extra aan.

Ziekenhuizen rekenen, tot groot ongenoegen van verschillende ziekenfondsen, meer aan voor een eenpersoonskamer. Zo vragen zowel chirurgen als anesthesisten een extra ereloonsupplement. In Vlaanderen bedroeg dit ereloonsupplement in 2019 gemiddeld zo’n 177 procent. 15 van de 54 Vlaamse ziekenhuizen vraagt ‘maar’ het dubbele (100 procent) voor een eenpersoonskamer. Universitaire ziekenhuizen daarentegen, hanteren volgens het VNZ vaak een tarief van zo’n 200 procent.

Waalse uitschieter is de norm in Brusselse ziekenhuizen

In Wallonië evenwel is de patiënt allerminst goedkoper gesteld. Zo vraagt, volgens het VNZ, slechts één ziekenhuis een ereloonsupplement van 100 procent. Amper drie ziekenhuizen blijven onder de 200 procent. De overige 24 Waalse ziekenhuizen vragen volgens het VNZ meer dan 200 procent. Twee uitschieters bereiken zelfs 300 procent. Gemiddeld rekenen Waalse ziekenhuizen zo een ereloonsupplement van zo’n 206 procent.

In Brussel lijkt de toestand nog extremer. Terwijl ereloonsupplementen van 300 procent de uitzondering zijn in Wallonië vragen 9 van de 11 Brusselse instellingen ereloonsupplementen van 300 procent. Het gevolg? Gemiddeld rekenen Brusselse ziekenhuizen een ereloonsupplement van maar liefst 280 procent aan.

Lees meer:

Vlaanderen blijft Waalse gezondheidszorg betalen