Aboe Bakr al-Baghdadi, leider van terreurgroep Islamitische Staat, is voor het eerst in 5 jaar tijd terug te zien op videobeelden. IS verspreidde een filmpje van al-Baghdadi en beëindigt zo meteen de geruchten dat de IS-leider dood zou zijn. In de videobeelden vernoemt al-Baghdadi een Belgische IS-strijder die sneuvelde als een kopstuk van IS. Dat meldt Het Laatste Nieuws

Twee jaar geleden voerde de Russische luchtmacht een aanval uit gericht op een vergadering waar kopstukken van Islamitische Staat op dat moment samenzaten. Men vermoedde dat Ibrahim Aboe Bakr al-Baghdadi, toen ook leider van IS, omkwam bij de luchtaanval, maar die geruchten werden nooit officieel bevestigd met bewijs.

Belgisch kopstuk

Nu blijkt dat Aboe Bakr al-Baghdadi gewoon nog in leven is. Hij is immers, voor het eerst in 5 jaar, te zien op beelden die vandaag werden verspreid door IS. Het filmpje is recent opgenomen, want hij heeft over de verloren strijd in de Syrische stad Baghouz, die plaatsvond op 23 maart. “De strijd om Baghouz is voorbij. Maar hij toonde wel de wreedheid, brutaliteit en slechte bedoelingen van de christenen tegenover de moslimgemeenschap aan”, aldus al-Baghdadi.

Daarnaast prijst al-Baghdadi de aanslagplegers van Sri Lanka en heeft hij het ook over een Belgische jihadist. Hij noemt de Belg als één van de recent gesneuvelde kopstukken van IS. Wie de Belg is waarover al-Baghdadi het heeft, is niet duidelijk. Naar verluidt zou het gaan om een Syriëstrijder uit Antwerpen die een leidinggevende functie bekleedde in het media-departement van IS.