Bart De Wever, de voorzitter van de N-VA, liet gisterenavond weten naast een coalitie met de PS en de communistische PVDA/PTB te weigeren ook een coalitie met Ecolo uitsluit. Dat zei De Wever in het VRT-programma Terzake voor een debat met Ecolo-voorzitter Jean-Marc Nollet“Met hem en Elio in een regering zitten? In geen duizend jaar”, luidde het.

“Ecolo is zoals een watermeloen”, zo zei De Wever via Terzake gisteren. “Groen vanbuiten, maar donkerrood vanbinnen. Dus neen: geen regering met Ecolo, geen met Di Rupo (Elio Di Rupo is de voorzitter van de PS, red.) en geen regering met de PTB. Als die partijen na de verkiezingen een volksfrontregering vormen in Wallonië, wat er volgens mij zit aan te komen, dan moeten we verstandig zijn en naar het confederalisme gaan.” Het debat van De Tijd en L’Echo dat hierop volgde, verliep volgens dezelfde harde toon.

De Wever: “Als in Wallonië een volksfront vormt van echte communisten, groene communisten en lichtrode communisten, dan stellen wij confederalisme voor als alternatief”

“Ecolo wil ons ei zo na in een cordon sanitaire stoppen”, verklaarde De Wever verder nog via Terzake. “Zij willen met ons nooit nog besturen. Dat komt mij eigenlijk wel goed uit, want als ik hun programma heb gelezen, dan heb ik gegeten en gedronken zoals dat heet. Wij willen een centrumrechts bestuur verderzetten, waar we verder sociaaleconomisch gaan hervormen en werkgelegenheid en koopkracht creëren.” 

De Wever wil dus zelf ook niet samenwerken met Ecolo. “Wij willen in zee met partners die dat willen doen, en als die er niet zijn in Wallonië, omdat zich daar een volksfront vormt van echte communisten, groene communisten en lichtrode communisten, dan stellen wij het confederalisme voor als alternatief en kunnen zij hun recepten uitvoeren voor eigen rekening, met de gekende resultaten. Als u ziet waar Ecolo bestuurt in Brussel, daar zijn de gevolgen tamelijk rampzalig.”

Nollet riposteerde in het debat met te verwijzen naar de N-VA-resultaten in de federale regering: “Wat is uw geloofwaardigheid nog? Als het voor u prioriteit is, doe het dan. Maar wat heeft u gedaan?”, luidde het. “U hebt de recepten van Thatcher (Brits oud-premier Margaret Thatcher installeerde een fiscaal conservatief beleid dat met bepaalde strenge besparingen de overheidsschuld verkleinde, al gingen er ook sociale uitgaves naar omhoog, red.) gebruikt en de tekorten van Mathot (Guy Mathot, de vroegere PS-minister van Begroting, werd berucht met de uitspraak: ‘Het gat in de begroting er vanzelf is gekomen en het dus vanzelf weer zal weggaan’, red.). Ik weet dat dat u pijn doet.”

(Lees verder onder de tweet/video.)

N-VA-coalitie met ecologisten nu zeker uitgesloten? Wel…

Een federale coalitie met Groen erbij wordt op deze manier ook moeilijk, want Groen heeft reeds haar lot verbonden aan die van zusterpartij Ecolo. “Samen met Ecolo willen we federaal de grootste fractie worden om zo onze groene visie nog meer te laten doorwegen”, zo zei Groen-voorzitster Meyrem Almaci nog hierover in november.

De forse uitspraken van De Wever doen echter denken aan de lokale verkiezingscampagne van 2018 toen De Wever verbatim zei dat  “geen haar op mijn hoofd […] eraan denkt [om] met Groen te besturen” in Antwerpen. Na de verkiezingen zei hij echter dat het tijd was voor “verzoening” en reikte De Wever Groen de hand. De Wever zou uiteindelijk evenwel een coalitie in Antwerpen maken samen met de sp.a van Tom Meeuws en Jinnih Beels“Panta rhei”, klonk het toen, de antieke filosoof Heraclitus citerend. Ofwel: “Alles stroomt”.

Lees ook:

Antwerpen: Groen test De Wever en legt symbooldossiers op tafel

De Wever drijft prijs op: “Groen heeft zeer goede beurt gemaakt”