Slecht nieuws voor de zogenaamde patsers en roekeloze bestuurders: de stad Antwerpen zal voortaan, zonder tussenkomst van het gerecht, hun wagens in beslag kunnen nemen. Alle kosten van de inbeslagname zullen voor de chauffeur in kwestie zijn. 

Antwerps burgemeester Bart De Wever interpreteert zijn mogelijkheden als burgervader “creatief”. “Dit is op basis van openbare orde: net zoals de politie een wapen of een stok in beslag kan nemen, als ze de indruk heeft dat je andere mensen kan kwetsen”, stelt hij tegenover VTM NIEUWS. “Die logica passen we hier ook toe: als je je wagen gebruikt door bijvoorbeeld 100 te rijden in zone 30, of echt roekeloos rijgedrag vertoont, dan zien we dat voertuig als een wapen en dat gaan we het gewoon van je afpakken”, klinkt het.

De Wever viseert met deze maatregel zogenaamde patsers, (allochtone) jongeren die met zeer dure wagens rijden. “Dat ‘patsergedrag’ is genoegzaam bekend: snelle wagens, dure merken, vaak gehuurde wagens. En die je echt wel kan treffen: want ook een huurwagen of een wagen met buitenlandse nummerplaat, het doet er allemaal niet toe, je kan die in beslag nemen”, klinkt het bij De Wever.

Stevig prijskaartje

De politie kan de wagen voor minstens 14 dagen in beslag nemen. Deze maatregel kan evenwel tot zo’n zes maanden worden uitgebreid. Het opmerkelijke? Justitie komt er niet aan te pas. De agent die de wagen in beslag laat nemen hoeft enkel de toepassing te vragen aan de burgemeester. Voor de patser in kwestie hangt er een stevig prijskaartje aan vast. Zo mag deze 250 euro voor de wegtakeling en 25 euro per dag dat de auto in beslag werd genomen betalen.