Er is geen concreet bewijs noch aanwijzingen voor een spionagenetwerk rond en met behulp van Huawei-technologie. Dat zijn de bevindingen van het Belgische Centrum voor Cybersecurity (CCB). Dit orgaan verrichte maandenlang onderzoek naar de Chinese techgigant na beschuldigingen vanwege de VS omtrent spionage. Dat brengt De Standaard.

Het Chinese technologiebedrijf Huawei ligt al maanden onder internationaal onder vuur na Amerikaanse aantijgingen over mogelijke spionage ten bate van Peking. Het Chinese telecom- en technologiebedrijf is sinds het vorig decennium prominent aanwezig in de smartphonemarkt. Het pompt ook miljoenen in onderzoek en innovatie in deze mobiele technologiemarkt. Zo is het de belangrijkste partner van Proximus, BASE en Telenet inzake de ontwikkeling van 5G-mobiel internet in ons land. De Amerikaanse overheid waarschuwde echter enige tijd geleden ons land voor de Chinese techgigant. Maar na maanden onderzoek heeft het Belgische Centrum voor Cybersecurity geen concrete aanwijzingen gevonden voor spionage verricht door Huawei.

Huawei draad in het Chinese globale spinnenweb?

Hoewel er momenteel wat op wordt geremd, koopt China zich al jaren – bij wijze van financiële diversificatie en strategische expansie – in allerlei belangrijke Westerse sectoren in. Denk aan havens, energievoorziening en zelfs verzekeringen. En dus ook telecom. Sommige van deze Chinese uitbreidingen worden gezien als een mogelijk politiek-strategische bedreiging, zoals de getorpedeerde Chinese Eandis-overname waar de Belgische Staatsveiligheid in 2016 voor waarschuwde, maar ook de Chinees-Belgische 5G-samenwerking kwam in het vizier te liggen. En van niet te vergeten belang: China en de VS voeren sinds de verkiezingen van Amerikaans president Donald Trump (Rep.) een handelsoorlog uit.

5G moet het hypersnel mobiel internet van de toekomst worden. Kenners spreken erover als ‘niet de zoveelste stap na 3G en 4G’, maar als een revolutie die veel mogelijkheden moet ontsluiten. In ons land werkt Huawei samen met Proximus, Orange en Telenet/Base om ook in België deze ‘revolutie’ te brengen. In december 2018 kende de kritiek jegens Huawei echter een nieuw hoogtepunt. Hierna ging het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) – waarvoor de eerste minister bevoegd is – op zoek naar mogelijke spionage met behulp van Huawei.

Wat doet Michel met Huawei?

Maar het CCB zal geen negatief advies over het Chinees bedrijf uitbrengen, zo kon De Standaard dus vernemen“Tot op vandaag hebben we geen aanwijzingen die voldoende zijn om van een dreiging vanuit Huawei te kunnen spreken”, zo zegt Katrien Eggers, woordvoerster van het CCB, in de Mediahuis-krant. “Een eindrapport over de kwestie komt er niet, want wij blijven dit voortdurend opvolgen.” 

Voor het onderzoek deed de CCB een beroep op informatie van partners uit het buitenland die Huawei zullen bannen. “We hebben hun gevraagd of ze studies hebben met aanwijsbare elementen om zo’n beslissing te staven. Die hebben we nergens kunnen krijgen.” Ook academische rapporten over Huawei-tech werden gebruikt. Tegenstanders halen dan weer aan dat het bedrijf nauwe banden met het communistische regime onderhoudt en dat Huawei betrokken zou zijn geweest in de ASML-spionagezaak in Nederland, iets wat het bedrijf ontkent.

(Lees verder onder de tweet.)

Het is nu aan eerste minister Charles Michel (MR) om al dan niet het niet-negatief advies te gebruiken in zijn finaal standpunt over Huawei. Eerder in februari liet Michel weten dat hij de analyse van het CCB afwachtte inzake het regeringsbeleid hieromtrent. Michels woordvoerder reageerde maandag echter niet aan De Standaard wanneer geconfronteerd met de nieuwe informatie.

Politici nemen niet alleen beslissingen op basis van technische adviezen, maar nemen ook politieke gevoeligheden of diplomatieke beschouwingen in acht, zoals druk vanuit Washington. Als Huawei geduwd wordt uit de Belgische 5G-ontwikkeling zal het innovatieproces allicht een (nieuwe) vertraging oplopen.