Ontslagnemend premier Charles Michel (MR) blikte vanochtend in De Zevende Dag onder meer terug op de regeringscrisis van december 2018. Hij ziet hierin de oorzaak van de tegenvallende peilingen voor zijn partij en de ruk naar links in Wallonië. Over zijn persoonlijke ambities wil Michel geen positie innemen: “Kandidaat-premier? Dat is te voorbarig.”

Waar de Franstalige liberalen bij de vorige Kamerverkiezingen nog konden rekenen op bijna 26 procent van de Waalse stemmen, zien ze na 5 jaar regeren 7,5 procent van die kiezers vertrekken. Zo blijkt althans uit een recente peiling van onder meer VRT NWS. Vooral linkse partijen lijken te groeien ten nadele van de MR. In De Zevende Dag schrijft Michel het tegenvallende resultaat onder meer toe aan de regeringscrisis over het Marrakesh-pact. “We betalen de zware factuur voor de val van de regering, na de keuze van de N-VA”, erkent hij in het VRT-programma. De ontslagnemend premier panikeert echter niet: “Veel mensen weten nog niet voor wie ze gaan stemmen. De komende weken worden belangrijk.”

Michel II? “Te voorbarig”

Vooral Ecolo en de PTB lijken te profiteren van het negatieve resultaat van de MR, zij winnen respectievelijk 13,8 en 9,3 procent ten opzichte van 2014. Die linkse partijen – met name Ecolo en Groen – zijn voor Michel belastingpartijen. “Zij zullen fiscale aanvallen tegen de middenklasse lanceren. Ze stemden systematisch tegen belastingverlagingen voor mensen die werken”, stelt het MR-boegbeeld.

Onlangs werd de blauwe regeringsleider nog door MR-woordvoerder Bouchez naar voren geschoven als kandidaat-premier. Dat standpunt wil hij echter niet bevestigen. “Dat is te voorbarig op dit moment. Wat telt voor mij is de inhoud, het programma”, zegt hij. Een nieuwe Zweedse coalitie dan? Ook hierover blijft Michel onduidelijk. Hij vreest wel voor federale onbestuurbaarheid indien Vlaanderen rechts stemt en Wallonië links. “Ik heb altijd geprobeerd een bruggenbouwer te zijn, maar er is een risico op institutionele chaos met de alliantie van de PS, Ecolo, PTB en ook de N-VA”, klinkt het.

Lees ook:

Peiling: Winst voor links, verlies voor (centrum-)rechts

MR: “Michel zou een betere premier zijn dan Jan Jambon”