Het immer kritische CD&V-Kamerlid, Eric Van Rompuy, haalt in zijn laatste week als parlementslid fel uit naar – tot voor kort – coalitiepartner N-VA. Zo hoopt hij dat zijn opvolgersde perverse strategie en de degoutante uitspraken van Bart De Wever doorzien”. “Hij waant zich een Romeinse keizer. Maar na de ‘hubris’ komt de val. En ‘hubris’ betekent volgens het woordenboek: hoogmoed, overmoed, brutaliteit, onbeschaamdheid, grootheidswaanzin. Dat moet hij toch weten als historicus. Wie heeft de moed om een frontale aanval op deze man in te zetten?”, vraagt Van Rompuy zich af. 

CD&V-Kamerlid Erik Van Rompuy laat zich in zijn blogposts regelmatig opmerken als een criticus van de N-VA. Ook in (een van) zijn laatste berichten als Kamerlid doet hij die reputatie alle eer aan. Kop van Jut? N-VA-voorzitter Bart De Wever. Zo tracht de N-VA-politicus volgens de christendemocraat “de Belgische Staat niet [te] hervormen maar [te] vernietigen”.

“Er bestaat geen positief confederalisme. Wouter Beke zou best dit programmapunt schrappen in de CD&V-congresteksten. Confederalisme wil zeggen totale splitsing van de sociale zekerheid en de openbare schuld, alle belastingen naar de deelstaten, afschaffing van de Kamer, die vervangen wordt door een optelsom van afgevaardigden uit deelstaatparlementen[…]. Confederalisme is separatisme dat zijn naam niet durft noemen. Gelukkig heeft de Kamer artikel 1 en 195 van de Grondwet niet voor herziening vatbaar verklaard”, schrijft Van Rompuy.

De opdracht van zijn partij? Twintig procent halen, zodoende dat CD&V zowel Vlaams als federaal nodig is. “Een federale regering zonder N-VA en PS met een meerderheid van MR/Open Vld, Groen/Ecolo, CD&V/CDH zou een alternatief kunnen zijn. Van de perfide strategie van BDW zou dit het resultaat kunnen zijn. We mogen ons in dit land en in Vlaanderen niet langer laten chanteren door deze partij”, klinkt het fors.

Van Rompuy: “Wie heeft de moed om een frontale aanval op deze man in te zetten”

Volgens Van Rompuy is De Wever “een man die verdeelt en polariseert”. “Met provocerende uitspraken ten aanzien van zijn tegenstanders gebruikt hij de tactiek van de populisten Trump, Thierry Baudet, Pim Fortuyn, de Brexiteers, etc”, schrijft hij. Mocht de N-VA-voorzitter aan het hoofd van de Vlaamse regering komen te staan, zal de Vlaamse samenleving – althans volgens Van Rompuy – verdeeld raken over “onderwijs (een nieuwe schooloorlog?), economie (het sociaal overleg moet weg), migratie, klimaat (De Wever doet aan klimaat negationisme), cultuur, enz”.

Zelf hoopt de christendemocraat dat zijn “opvolgers de perverse strategie en de degoutante uitspraken van De Wever doorzien”. “Hij waant zich een Romeinse keizer. Maar na de ‘hubris’ komt de val. En ‘hubris’ betekent volgens het woordenboek: hoogmoed, overmoed, brutaliteit, onbeschaamdheid, grootheidswaanzin. Dat moet hij toch weten als historicus. Wie heeft de moed om een frontale aanval op deze man in te zetten?”, klinkt het.