De Brusselse regering zal niet instemmen met een proefproject waarbij inwoners van de stad supersnel draadloos internet – 5G – aangeboden krijgen. “Brusselaars zijn geen proefkonijnen”, zo laat Brussels minister van Milieu Céline Fremault (cdH) optekenen via BRUZZ en L’Echo. Om 5G te installeren moeten de stralingsnormen immers herbekeken worden, en Fremault wil dit niet zomaar doen als het de Brusselaars zou kunnen deren. Coalitiegenoot Open Vld reageert verbolgen.

“Ik kan zo’n technologie niet verwelkomen als de stralingsnormen, die de burger moeten beschermen, niet gerespecteerd worden. 5G of niet”, zegt Brussels Milieuminister Fremault (cdH) via BRUZZ en L’Echo. “De Brusselaars zijn geen proefkonijnen, waarvan ik de gezondheid met winst kan verkopen. We kunnen niets aan de twijfel overlaten.” 

Open Vld: “Fremault is kortzichtig inzake 5G”

In juli van vorig jaar tekende het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een protocolakkoord over de uitrol van een 5G-netwerk in Brussel. In 2020 zou de hoofdstad de eerste stad worden in België met supersnel mobiel internet via 5G. Maar het dossier liep ‘à la Belgique’ muurvast. L’Echo meldt zelfs dat de materie een zaak wordt voor de volgende regering, omdat de huidige regering van het Brussels Gewest er niet aan uitkomt.

Doorn in het oog is de extra straling die nodig is voor 5G. Er zijn immers veel antennes nodig voor dit supersnel netwerk. In het protocolakkoord van juli had de Brusselse regering een akkoord tot versoepeling van de stralingsnormen afgesloten met drie telecomoperatoren, maar het Gewest komt hierop dus terug. Dit omdat het onmogelijk zou zijn om de straling die zou plaatsvinden, in te schatten. “Ik kan zo’n technologie niet verwelkomen als de stralingsnormen, die de burger moeten beschermen, niet gerespecteerd worden. 5G of niet”, klinkt het nu vastberaden bij Fremault.

(Lees verder onder de uitgelichte tweet.)

Open Vld, coalitiegenoot van cdH in Brussel, is ontevreden over Fremaults bocht. Brussels parlementslid Els Ampe (Open Vld), partijgenote van Brussels minister van Financiën Guy Vanhengel, noemt Fremault ‘kortzichtig’, zo parafraseert BRUZZ. Ampe beweert verder dat Fremault “al jaren stokken in de wielen steekt van de uitrol van 5G”.

Lees ook:

Kibbelpartij: Nu ook ruzie bij Open Vld Brussel