Groen-kopstuk Kristof Calvo lonkt – nadat eerder PS-prominent Paul Magnette hetzelfde deed – naar de Vlaamse christendemocraten. “Jullie moeten keuzes durven maken. En je niet gedragen als een kleine kartelpartner van N-VA zoals de voorbije jaren. Een coalitiepartner die sterke idealen heeft, zoals Groen. Dat zou CD&V deugd doen”, adviseert Calvo CD&V-voorzitter Wouter Beke.

Doordat de Zweedse coalitie – althans in de peilingen – geen meerderheid meer haalt, gloort er voor verschillende linkse partijen hoop. Zo gaat de PS een regering met MR, Open Vld en N-VA het liefst uit de weg. “Een centrumlinkse regering met de groenen en christendemocraten zou perfect zijn. Net als Ecolo vinden wij het klimaat heel belangrijk. En net als wij beschouwt CD&V de vakbonden als partners, en proberen ze naar de mensen te luisteren, in plaats van de confrontatie te zoeken”, liet Magnette in Humo optekenen.

Ook Calvo kijkt eerder naar de christendemocraten dan de liberalen. “Ik steek niet weg dat ik ook teleurgesteld ben in de Vlaamse liberalen. Maar als we het land mee kunnen besturen, zullen er nog altijd meer mogelijkheden zijn met liberalen, christendemocraten en sociaaldemocraten dan met N-VA”, stelt hij tegenover Het Nieuwsblad. Volgens Calvo moeten de christendemocraten evenwel “keuzes durven maken” en zich “niet gedragen als een kleine kartelpartner van N-VA zoals de voorbije jaren”. “Waarom is het voor CD&V zo moeilijk om te zeggen: We doen het liever met Groen?”, klinkt het.

“Aantal vlakken respectabele standpunten”

De reden van de liefde van Calvo voor CD&V? “Ik denk dat Groen en CD&V allebei oprecht op zoek zijn naar samenwerking en verbinding. In tegenstelling tot het kibbelkabinet willen wij een samenwerkingskabinet opzetten, een klimaat- coalitie”, klinkt het. Doordat de centrumpartijen, volgens Calvo, niet duidelijk zijn “zullen de mensen op ons moeten stemmen”. “Want naast compromissen sluiten zijn idealen en een ruggengraat even belangrijk”, stelt hij tegenover Het Nieuwsblad.

Beke evenwel klinkt iets minder enthousiast over een eventuele samenwerking met Groen. “De partij heeft op een aantal vlakken respectabele standpunten. Maar ik hou het liever heel concreet. En ik ga nu niet speculeren over een mogelijke samenwerking. Laat de mensen maar kiezen”, klinkt het.

Lees meer:

Magnette: “Niemand praat hier nog over de N-VA”