“Tijdens een ticketcontrole trok iemand een mes en riep hij: ‘Niemand houdt me tegen!’.” In De Morgen trekken MIVB-veiligheidspersoneelsleden aan de alarmbel. De treurige krantreportage toont de schrijnende veiligheidssituatie in en rond de Brusselse trein- en metrostations aan. Brussel-Noord is een pleisterplek voor illegalen, die overlast, drugproblematiek en afvalproblemen met zich meebrengen en in en rond de metrostations zijn steekpartijen, schermutselingen en andere criminaliteit schering en inslag.

“Tijdens een ticketcontrole trok iemand een mes en riep hij: ‘Niemand houdt me tegen!’.” Zo getuigt een anonieme bewakingsagent en vakbondsafgevaardigde uit Brussel via De Morgen. “Pas toen de politieagenten die met ons mee waren hun wapen trokken, legde de man zijn mes neer. Dat gebeurde een paar maand geleden, bij de controle van een tram. Bij de halte Arts et Métiers.” 

Dergelijke incidenten zijn dagelijkse kost voor het veiligheidspersoneel van de MIVB (‘de Brusselse De Lijn’), zo klinkt het. Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) vroeg hieromtrent zelfs hulp aan federaal minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). Frappant, want dit weerhield ex-Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) en Brussels burgemeester Philippe Close (PS) er alleszins niet van om met de vinger naar elkaar te wijzen inzake probleemstation Brussel-Noord.

Iedereen vraagt hulp aan elkaar: situatie Brussel blijft grotendeels onbeholpen

Vervoort liet in een brief aan De Crem de situatie beter begrijpen. De teller van geweldsincidenten tegen MIVB-veiligheidspersoneel stond in september vorig jaar al op 104, terwijl er in heel 2016 ‘amper’ 79 incidenten waren. Ondertussen worden de Brusselse metro- en treinstations ook geplaagd door dieven. Op een jaar tijd zijn zowat 50% meer mensen beroofd. De Crem laat weten begrip te hebben voor de situatie en wil de spoorwegpolitie – waar hij voor bevoegd is – performanter inzetten. Maar daarover blijven de onderhandelingen haperen. De spoorwegpolitie is immers flink onderbemand. Eind 2016 waren ze nog met 211, een jaar later met 147.

Burgemeester Close beloofde ook al om met zijn lokale politie te helpen, maar die blijkt eveneens onderbemand. “Wij werken al samen met de federale politie en met andere politiezones”, zegt de woordvoerster van Close in De Morgen. “En we zijn altijd voor meer samenwerking. Maar Brussel heeft nog altijd tweehonderd politieagenten te kort.” Voor minister-president Vervoort kan er dan weer geen “geen sprake van” zijn dat de Brusselse politiezones meer manschappen zouden aanleveren, gezien ze in totaal 800 agenten te kort hebben.

(Lees verder onder de tweet.)

“Echt politiewerk blijft natuurlijk de taak van de politie”

Ondertussen blijven de burgers van Brussel en het MIVB-veiligheidspersoneel weinig geholpen achter. De MIVB heeft in 2017 wel 107 extra veiligheidsmedewerkers aangenomen. “De laatste jaren zijn er zeker inspanningen geleverd op het vlak van veiligheid”, zo vertelt woordvoerster An Van Hamme. “Maar echt politiewerk blijft natuurlijk de taak van de politie.”

En “die politieagenten heb ik hier niet gezien”, benadrukt de anonieme veiligheidsagent nadat hij net terugkwam van het geplaagde Lemonnier-station. Volgens hem is de situatie zelfs verslechterd omdat de extra anti-terreurbewaking door militairen en agenten is teruggeschroefd. “Ze zeggen ons wel dat er politieagenten in burger aanwezig zijn. Maar waar zijn ze dan? Zonder politieagenten gaan wij in Lemonnier geen ticketcontroles doen, al gaan we het personeel beveiligen. Maar evident is dat niet. Wij hebben ook enkel handboeien. Wat ga je daarmee doen als er iemand een mes trekt?” 

Een steekpartij met enkele allochtone jongemannen in premetrostation Lemonnier veroorzaakte heel wat opschudding vorige maand. De MIVB-trambestuurders waren/zijn de onveiligheid grondig beu, zo klonk het, waarna men het werk voor enige tijd stillegde.

Lees ook:

Brussel: Trambestuurders staken na allochtone steekpartij Lemonnier