Een 53-jarige Roemeen heeft vijf jaar celstraf gekregen na een uitspraak in de Brugse rechtbank. Per individueel misdrijf gerekend, is de strafmaat echter bijzonder mild. De man werd immers veroordeeld voor maar liefst 24 inbraken en 14 inbraakpogingen. Dat is ongeveer een maand en half per inbraak(poging). Hij pleegde heel wat van de feiten samen met zijn zoon, die een nog kleinere straf kreeg: vier jaar cel. De speurders kwam het duo op het spoor door een rugzak die de twee achterlieten in Zedelgem na een inbraak. Dat brengt Het Laatste Nieuws.

Ionel Z. en Costin Z., dat zijn de namen van het Roemeens vader-zoon-duo dat sinds 2017 West-Vlaanderen terroriseerde met tal van diefstallen en inbraken. Na inbraken in Gistel, Oostkamp en Zedelgem kon telkens een verdachte Daewoo-wagen opgemerkt worden. Later bleek deze van Ionel te zijn.

De bal ging pas echt aan het rollen nadat een achtergelaten rugzak werd gevonden in de buurt van drankencentrale Rotsaert in Zedelgem. Twee dagen hiervoor werd ingebroken in deze zaak. In de rugzak werd een deel van de buit gevonden en schroevendraaiers die bleken gekocht te zijn Stock Americain Vermeersch. Met camerabeelden konden Ionel en Costin Z. vervolgens geïdentificeerd worden. Een telefoontap kon de vader linken aan 24 inbraken en 14 pogingen, en zoon Constin aan 13 inbraken en 7 pogingen.

‘Rondtrekkende dadersgroepen’ houden van West-Vlaanderen

Pikant detail: Constin Z. was tevens al veroordeeld in vijf andere Europese landen wegens diefstal. De vraag rest dus nog maar of met de lichte straffen de twee hun les zullen leren of men hierna weer zal toeslaan als ‘rondtrekkende daders’.

Zo’n rondtrekkende dadersgroepen doen West-Vlaanderen wel vaker aan. Veelal gebruikt men Noord-Frankrijk als uitvalsbasis en zijn daders afkomst uit Oost-Europa. Het inzetten van de (minderjarige) kroost is ook iets heel courant. “Die aanpak is typisch voor Roma-zigeuners”, liet criminoloog wijlen Brice De Ruyver (UGent) Het Laatste Nieuws nog optekenen in 2014 naar aanleiding van gelijkaardige feiten. “De ouders wéten dat hun kinderen snel vrijgelaten zullen worden, terwijl ze zelf meestal buiten schot blijven. Dat werkt natuurlijk allesbehalve ontradend”