De Britse Conservatieve regering heeft de wereldberoemde conservatieve filosoof Roger Scruton ontslagen als huisvestingsadviseur. Er was ophef ontstaan over uitspraken die hij deed over de linksliberale miljardair George Soros en ‘islamofobie’. Scruton stond bekend als een pleitbezorger voor traditionele architectuur.

De Britse conservatieve filosoof Roger Scruton is ontslagen als huisvestingsadviseur van de Britse Conservatieve regering. Aanleiding vormen enkele uitspraken van Scruton over George Soros, Hongarije, ‘islamofobie’ en China in een interview met de ‘New Statesman’. “Scruton is ontslagen als voorzitter van de ‘Building Better, Building Beautiful Commission’ met onmiddellijke ingang, na zijn onaanvaardbare opmerkingen”, zei een woordvoerder van het Britse ministerie van Huisvesting.

Soros, ‘islamofobie’ en China

“Iedereen die niet denkt dat er een Soros-imperium in Hongarije is, heeft de feiten niet in acht genomen”, zei de filosoof over de linksliberale joods-Hongaarse miljardair Soros. Scruton, die al meer dan 30 jaar bevriend is met de Hongaarse premier Viktor Orbán (Fidesz) zei ook: “Hongaren waren zeer gealarmeerd door de plotselinge invasie van grote islamitische stammen”.

Scruton ontkende daarop dat hij antisemitisch of islamofoob was. Zo zei hij dat ‘islamofobie’ was “uitgevonden door de Moslimbroederschap om de discussie over een ernstige kwestie te stoppen”. Ook zei hij over de totalitaire maatschappij in China: “Ze maken robots van hun eigen mensen. Elke Chinees is een soort replica van de volgende en dat is zeer beangstigend”.

De bewuste fragmenten werden getweet door George Eaton, de auteur van het artikel, schijnbaar met het doel ophef te generen. Daarop vroeg de linkse oppositiepartij Labour het ontslag van Scruton. Labour had vijf maanden geleden reeds om het ontslag van Scruton gevraagd. Toen werd de filosoof nog verdedigd door minister van Huisvesting James Brokenshire (Con.).

Brokenshire omschreef Scruton toen als een “kampioen van de vrijheid van meningsuiting”“Hij is een van de meest gekwalificeerde mensen op dit specifieke gebied, dus ik ben blij dat hij die rol heeft aanvaard. Als een bekend publiek intellectueel en auteur van meer dan 50 boeken, evenals talloze artikelen en openbare lezingen, houdt Sir Roger zich bezig met een verscheidenheid aan onderwerpen, waarbij hij vaak – jawel – sterke en controversiële standpunten naar voren brengt”, zei Brokenshire toen.

Architectuur

Scruton heeft doorheen zijn carrière veel gewerkt rond esthetiek, kunst, schoonheid en architectuur. Hij schreef boeken, gaf lezingen en maakte een documentaire over het onderwerp. Daarbij was hij erg kritisch voor hedendaagse kunst, architectuur en stedenbouw, die volgens hem grossieren in lelijkheid en zinloosheid. Hij staat bekend als een pleitbezorger voor traditionele architectuur en kunstvormen.