Afgelopen maandagavond hebben Britse parlementsleden alweer 4 alternatieven om de brexit aan te pakken, weggestemd. Eén van de voorstellen, een douane-unie, kwam echter bijzonder dicht bij een goedkeuring en had slechts een verschil van 3 tegenstemmen. Dat brengt de BBC.

De leden van het Britse ‘House of Commons’, of het Lagerhuis, hebben alweer alle alternatieven voor een brexit weggestemd. Er lagen ditmaal vier voorstellen op tafel die divergeerden van het brexitvoorstel van premier Theresa May (Con.) – dat inmiddels al 3 keer is afgewezen. En opnieuw is een Conservatief parlementslid – Nick Boles, een voorstander van het ‘Norway Plus’-scenario – opgestapt uit zijn partij.

Douane-unie haalde het bijna – net als vorige maal

Er lagen maandagavond vier voorstellen op tafel. De bedoeling was om ‘indicatieve stemmen’ te verzamelen, om na te gaan wat het parlement wel zou steunen tijdens de impasse rond de brexit, die vóór 12 april ten laatste moet opgelost worden. Parlementsleden konden hun steun uiten voor:

  • Een “permanente en uitgebreide douane-unie tussen het gehele VK en de EU” als onderdeel van de Brexitdeal.
  • Lidmaatschap van EVA (de EFTA-vrijhandelszone van Noorwegen, Zwitserland, IJsland en Liechtenstein) en als dusdanig binnen de EER (Europese Economische Ruimte) blijven, hetgeen toegang tot de Interne Markt garandeert. Dit scenario is gekend als ‘Norway Plus’ omdat er een een aparte douane-unie-regeling zou in vervat zijn dat niet het geval is bij Noorwegen.)
  • Het organiseren van een referendum dat welk akkoord dan ook die het parlement goedkeurt, eerst moet valideren vooraleer het kan worden geïmplementeerd.
  • Een serie van stappen die het VK verhinderen om de EU te verlaten zonder deal, inclusief een uiteindelijke step die voorziet in een mogelijkheid om de brexit te annuleren.
(Lees verder onder de tweet.)

De eerste optie, een douane-unie, had het nagenoeg gehaald, en werd weggestemd door een verschil van amper 3 tegenstemmen. Deze douane-unie zou zorgen voor een ‘softe’ Brexit, gezien het VK zonder belemmeringen handel zou kunnen blijven drijven met de EU. Dit betekent echter wel dat het haar extern handelsbeleid zou afstaan aan de EU.

12 april D-day?

Het VK heeft nu nog slechts enkele dagen tot de deadlinedatum van 12 april. Vóór die dag moet het Lagerhuis het ‘echtscheidingsakkoord’ van May goedkeuren of anders treedt een ‘no deal’-brexit in gang, waarbij de vrije handel tussen het VK en de EU vervalt.

De verwachtingen zijn dat dit Vlaanderen sterk kan schaden op economisch vlak. Dit gezien de grote commerciële banden tussen onze regio en het VK.

Lees ook:

Brexit-warboel: EU geeft VK uitstel tot minstens 12 april

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Geen enkel brexit-plan krijgt steun in Brits parlement

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken