Vormen Vlaams-nationalisten, liberalen en socialisten na de verkiezingen op Vlaams niveau een nieuwe regering? De christendemocraten, die in dat scenario waarschijnlijk uit de boot zouden vallen, geloven althans van wel. “De socialisten zeggen het ons zelfs onomwonden”, verklaarde CD&V-fractieleider in het Vlaams Parlement, Peter Van Rompuy, onlangs nog tegenover tegenover Knack. “Het is zeer duidelijk dat CD&V heel zenuwachtig is: ze proberen een soort Phantasialand te creëren waarin ze dat verhaal blijven brengen, en dat lukt nog ook”, reageert sp.a-voorzitter John Crombez in Radio 1-programma ‘De Ochtend‘.

Voor CD&V-fractieleider Peter Van Rompuy is het duidelijk: rechts koppelt zich aan links. Zo bestaat er volgens hem “een geheim akkoord […] om de Antwerpse coalitie van paars-geel in Vlaanderen uit te rollen”“De socialisten zeggen het ons zelfs onomwonden”, verklaarde de christendemocraat tegenover Knack“De Wever heeft ook al gezegd dat hij er ‘geen probleem’ mee zou hebben om een Vlaamse regering met de socialisten te vormen. In hun houding tegenover het steunmechanisme voor de gascentrales zie je eveneens dat er toenadering is tussen N-VA en sp.a”, aldus Van Rompuy.

‘Onjuist’, klonk het dan weer bij N-VA-kopstuk Jan Jambon“Bart heeft een deal met de socialisten gesloten in Antwerpen. Punt”, liet hij in Het Laatste Nieuws optekenen. “Veel andere opties had hij ook niet. Centrumrechts was te krap en de groenen wilden hun verantwoordelijkheid niet nemen”, aldus Jambon.

“Duidelijk dat CD&V heel zenuwachtig is”

Ook sp.a-voorzitter Crombez schuurt, althans voorlopig, niet dicht tegen de ideologische tegenstander aan. “Het is zeer duidelijk dat CD&V heel zenuwachtig is: ze proberen een soort Phantasialand te creëren waarin ze dat verhaal blijven brengen, en dat lukt nog ook”, klonk het.

Daarnaast verwijst Crombez naar inhoudelijke en ideologische meningsverschillen. “Als je naar de programma’s kijkt, dan is de kans zeer klein om een regeerakkoord te kunnen maken”, stelde de sp.a-voorzitter in Radio 1-programma ‘De Ochtend’“Wij liggen veel dichter bij Groen en CD&V dan bij die partijen. Aan mij, Bart De Wever en Gwendolyn Rutten is al verschillende keren gevraagd of er een voorakkoord is en we hebben altijd duidelijk neen gezegd. Als men ons niet gelooft, moet men maar blijven geloven in het luchtgitaar spelen van Wouter Beke. Ofwel gelooft men ons wel: er is geen voorakkoord”, aldus Crombez.

Lees meer:

Jambon: “Geen deal met de socialisten gesloten”