Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) reageert kritisch op het verzet van Brussel tegen handelsgesprekken tussen de EU en de Verenigde Staten. “Het kan niet dat Brussel een hypotheek legt op de Vlaamse welvaart, maar zich wel voor economische solidariteit op diezelfde welvaart beroept”, klinkt het bij de Vlaamse regeringsleider. 

Vandaag gaf de Raad van Ministers de Europese Commissie de goedkeuring om een  (beperkt) handelsakkoord met de Verenigde Staten te gaan onderhandelen. Bijna alle lidstaten schaarden zich achter het aanvatten van de onderhandelingen. Alleen Frankrijk – president Macron wil immers niet onderhandelen met een land dat het klimaatakkoord niet respecteert – stemde tegen.

Bourgeois: “Onaanvaardbaar”

België daarentegen onthield zich. De reden volgens Vlaams minister-president Bourgeois? Brussel steunt de opstart van de onderhandelingen niet. “Ik vind het onaanvaardbaar dat een gewest met een hoofdstedelijke functie, bestuurd door Nederlandstaligen en Franstaligen, de Vlaamse welvaart hypothekeert. Brussel heeft overigens slechts een exportaandeel van 1,34 procent naar de VS. Voor Vlaanderen daarentegen is de VS onze eerste markt buiten de EU, onze vijfde handelspartner wereldwijd”, stelt minister-president Bourgeois. Momenteel, zo stipt de N-VA aan, bedraagt de Vlaamse uitvoer naar de VS zo’n 16,1 miljard euro.

Eigen aan de verkiezingsperiode en opflakkerende communautaire brandjes geeft Bourgeois nog een flinke sneer naar Brussel en de Vlaamse partijen die het gewest mee besturen (sp.a, Open Vld en CD&V). “Vlaanderen wordt met zijn opgebouwde welvaart graag geacht financieel solidair te zijn, maar vervolgens deinst men er klaarblijkelijk niet voor terug om die welvaartscreatie potentieel te beschadigen. De houding van de PS kennen we intussen, maar dat ook de Vlaamse partijen in Brussel de Parti Socialiste volgen, is onaanvaardbaar”, klinkt het bij Bourgeois.