Vilvoords sp.a-burgemeester, Hans Bonte (14de plaats Vlaams-Brabantse Kamerlijst), gaat de socialistische decumulregeling negeren mocht hij verkozen raken. “Als de kiezer mij naar het parlement stuurt, ga ik zetelen. Decumul of niet”, stelt hij in Het Nieuwsblad. “Als hij zo immens veel stemmen heeft dat hij tóch verkozen wordt, is het zijn goed recht om aan het partij­bureau een uitzondering te vragen”, reageert sp.a-voorzitter John Crombez tegenover De Morgen.

Bonte is al langer een criticus van de verplichte decumul. “De kiezer kickt niet op cumulmaagden. Mochten alle partijen een decumul invoeren, dan zou dat een zeer goede zaak zijn. Nu zijn wij de naïevelingen die in ons eigen vlees snijden”, zo stelde de Vilvoordse burgemeester eerder. Anciens zoals onder anderen Peter Vanvelthoven zijn volgens hem ideaal om nieuwe politieke talenten klaar te stomen.

Daarnaast zorgt een dergelijke maatregel er volgens Bonte voor dat de essentie van de ‘volksvertegenwoordiging’ teloorgaat. “Nieuwe parlementsleden zien het als een job. We leven in een cultuur waarin politici enkel hun hachje willen redden. Het enige wat hen drijft, is de drang om in de media te komen. Waar zijn de parlementsleden die vertolken wat leeft in de samenleving?”, stelt de Vilvoordse burgemeester.

“Verkozen? Dan ga ik zetelen”

“Mijn Leuvense collega Mo Ridouani en ik staan op de 15de en de 14de plaats”, analyseert Bonte tegenover Het Nieuwsblad“De kans dat ik verkozen geraak is niet groot, maar áls de kiezer mij naar het parlement stuurt, ga ik zetelen. Decumul of niet”, klinkt het. Van een blinde actie is evenwel geen sprake. Zo zou Bonte, mocht hij verkozen raken, toestemming vragen aan zijn partij. “Ik kan me niet inbeelden dat de partij op zo’n moment blind zal zijn voor de wil van de kiezer”, klinkt het vol vertrouwen.

Sp.a-voorzitter Crombez beschouwt dit niet als een uithaal. “Als hij zo immens veel stemmen heeft dat hij tóch verkozen wordt, is het zijn goed recht om aan het partij­bureau een uitzondering te vragen”, stelt hij tegenover De Morgen.

Lees meer:

Hans Bonte (sp.a): “‘Sos’, dat is godverdomme een eretitel”