Na een bezoek aan het Yad Vashem-Holocaustmuseum in Israël zei de rechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro dat er wat hem betreft “geen twijfel” over bestaat dat de nazi’s links waren. 

Eerder had de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken Ernesto Araujo een soortgelijke uitspraak gedaan. Toen verslaggevers in Israël naar de mening van president Jair Bolsonaro daarover polsten, zei hij:“Er is geen twijfel mogelijk, juist?”. Bolsonaro zou er daarenboven op gewezen hebben dat nationaalsocialisme het woord ‘socialisme’ bevat – de partij van Adolf Hitler heette voluit de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij. Yad Vashem zegt zelf expliciet dat het nazisme ontstond uit een rechtsradicale reactie tegen het communisme.

Bezoek aan Israël

Het bezoek van Bolsonaro aan het Holocaustmuseum in Jeruzalem maakte deel uit van een vierdaagse reis naar Israël. Daar steunde Bolsonaro de Israëlische premier Benjamin Netanyahu (Likoed) tijdens zijn herverkiezingscampagne.

Netanyahu zou gehoopt hebben dat Bolsonaro, in navolging van de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.), zou aankondigen dat hij de Braziliaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem zou verhuizen. Bolsonaro alludeerde op die beslissing na zijn verkiezing, maar deze week kwam er geen bevestiging van een eventuele verhuis.

Wel kondigde Brazilië zondag aan dat het een diplomatiek kantoor in Jeruzalem opent. “Brazilië besloot een kantoor in Jeruzalem op te richten om handel, investeringen, technologie en innovatie te bevorderen als onderdeel van de ambassade in Israël”, klinkt het.