De linkse Amerikaanse presidentskandidaat Bernie Sanders vindt dat ernstige criminelen zoals Dzhokhar Tsarnaev – de dader van de aanslag  op de Marathon in Boston in 2013 – het recht moeten hebben om vanuit de gevangenis te stemmen.

Senator Bernie Sanders, de linkse Amerikaanse presidentskandidaat uit Vermont, werd op CNN gevraagd of hij vindt of ernstige criminelen zoals Dzhokhar Tsarnaev het recht moeten hebben om te stemmen. Tsarnaev – van Tsjetsjeense orgine – is de dader van de aanslag op de Marathon in Boston in 2013. Hij pleegde de aanslag samen met zijn broer uit islamistische motieven. Bij de aanslag vielen drie doden. Tsarnaev zit momenteel in de gevangenis en werd ter dood veroordeeld.

“Hellend vlak”

“Als iemand een ernstig misdrijf pleegt, seksuele mishandeling, moord, worden ze gestraft. Ze kunnen 10 jaar, 20 jaar, 50 jaar, hun hele leven in de gevangenis zitten. Dat is wat er gebeurt als je een ernstig misdrijf pleegt”, zegt Sanders. “Maar ik denk dat het stemrecht inherent is aan onze democratie.” 

“Ja, zelfs voor vreselijke mensen”, klinkt het. “[Zodra je die rechten ontneemt] kom je op een hellend vlak. Ik geloof dat zelfs als ze in de gevangenis zitten, ze hun prijs betalen aan de maatschappij, maar dat mag niet ten koste gaan van hun inherente Amerikaanse recht om deel te nemen aan onze democratie.”

Eerder riep Sanders andere Amerikaanse staten op het voorbeeld van Vermont en Maine te volgen. In die staten kunnen gevangen misdadigers stemmen. Volgens Sanders komen de Republikeinen “met allerlei excuses om kleurlingen, jongeren, arme mensen” niet te laten stemmen.