Sinds vrijdag zijn de politie en het parket van Bergen druk in de weer in hun zoektocht naar ‘Jérôme A.‘ (31). Deze man zou ‘vuurwapengevaarlijk’ zijn en een aanval op de politie of het leger plannen. Hierna zou hij zelf doodgeschoten willen worden, iets wat men in de VS kent als ‘suicide by cop’. Dat rapporteren Het Laatste Nieuws en lokale media.

De ordediensten in Bergen zijn sinds vrijdag in opperste staat van paraatheid. Een verhoor afgelopen vrijdag blijkt de oorzaak van de grote zorgen. De diensten van de nabijgelegen politiezone Boraine verhoorden een niet nader genoemde man (of vrouw). Uit dat verhoor kwam een dreiging naar boven. “Uit de analyse van die informatie is gebleken dat de kans reëel is dat Jérôme A. (31) – die als vuurwapengevaarlijk beschouwd wordt – mogelijk over zou gaan tot een aanval op politiepersoneel of op patrouillerende militairen”, zo citeert men in Het Laatste Nieuws. “Hij zou een ‘suicide by cop’ willen uitlokken, een scenario waarbij hij door een politiekogel sterft.”

Onduidelijk waarom Jérôme politie wil aanvallen

De politie is nu op zoek naar dertiger die zich eventueel verplaatst in een Volkswagen Polo, zo blijkt uit het opsporingsbericht. “Iedereen is gebrieft om heel alert te zijn wanneer A. of zijn voertuig ergens opduikt en hem onmiddellijk staande te houden”, luidt het nog. “Ook alle militairen hebben orders gekregen om hem vast te houden tot onze mensen hem kunnen overnemen.”

Het Bergense parket bevestigt de – nationale – zoektocht naar Jérôme A., maar is voorlopig karig met commentaar. “Er is op dit moment geen inbreuk, dus kunnen we voorlopig niets bijkomend kwijt over dit dossier”, zo vertelt men via HLN. Waarom de man dit geweld zou willen plegen, is ook niet duidelijk. Wel is “hij […] gekend voor slagen en verwondingen, drugsfeiten en smaad”.

Wie zelf vragen heeft over zelfmoord kan gratis bellen naar de zelfmoordlijn via het nummer 1813. Mailen of chatten is mogelijk op de website zelfmoordlijn1813.be.