Een Belgische IS-moeder heeft een omvangrijke som van 65.000 EUR doorgestort naar terreurgroep IS. Het geld zou bedoeld geweest zijn voor haar zoon, een ‘Syriëstrijder’ die naar Syrië trok om met IS mee te vechten, maar ging in werkelijkheid naar een budget bedoeld om een terreurplot te financieren. Die aanslag kon echter op het nippertje verijdeld worden. Dat brengt Het Laatste Nieuws.

Volgens een vertrouwelijk document dat HLN kon inkijken stortte de autochtone Véronique L. uit Brussel in verschillende verrichtingen in totaal 65.000 EUR door naar terreurgroep IS. Het geld zou echter bedoeld zijn voor Sammy Djedou, een IS-jihadist die naar Syrië trok. De bedragen gingen naar rekeningen van een tussenpersoon in Istanboel, Turkije. Hij stortte dan weer het geld door naar een Marokkaanse moslimterrorist in Portugal. Die laatste persoon beraamde een grootschalige aanslag in Europa die met behulp van een arrestatiegolf net op tijd kon verijdeld worden.

Het onderzoek wees echter al uit dat Sammy Djedou vanuit Syrië meewerkte aan de Europese terreurplannen, ook al beweert L. daar niet vanop de hoogte te zijn. Djedou werd kort na de ontdekking van het terreurcomplot uitgeschakeld door een drone-aanval.

IS-moeder verdedigt onschuld, maar zoon Sammy Djedou was sowieso betrokken

Het hele verhaal is des te meer opvallend, want Véronique L. vecht al jaren tegen radicalisering. Ze verdedigt dan ook haar onschuld, maar er is wel een onderzoek geopend naar de vrouw. “Het is gemakkelijk om achter een nietsvermoedende moeder aan te gaan, terwijl de cement-reus Lafarge blijkbaar wel vrijuit gaat voor de honderdduizenden euro’s die hij rechtstreeks aan IS betaald heeft om in Syrië actief te blijven”, zo sakkert haar advocaat Alexis Deswaef in Het Laatste Nieuws.

Deswaef voegt eraan toe dat nog zeker twee andere Belgische moeders een rechtszaak riskeren omdat ze geld doorsluisden naar hun IS-kinderen in Syrië. De Marokkaan in Portugal die het geld ontving van Veronique L. zou hiernaast eveneens geld ontvangen hebben van een nietsvermoedende Belgische vader.

Lees ook:

Opnieuw duiken Belgische namen op in IS-terreurplannen

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Huiszoeking naar financiering ISIS bij holding Albert Frère

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

ADVERTENTIE