De Verenigde Staten hebben woensdag sancties opgelegd aan twee personen en drie bedrijven die volgens Washington D.C. Hezbollah helpen om Amerikaanse sancties te omzeilen. Twee van die bedrijven –  Voltra Transcor Energy BVBA en OFFISCOOP NV – en één van die personen – de Libanese Antwerpenaar Wael Bazzi – zijn gevestigd in België. 

Volgens het Amerikaanse ‘Office of Foreign Assets Control’ (OFAC) wordt Wael Bazzi geviseerd omdat hij namens zijn vader Mohammed Bazzi handelde. De vader werd vorig jaar reeds op de zwarte lijst van de VS gezet. Vader Mohammed zou een sleutelrol gespeeld hebben in een van de belangrijkste financieringsnetwerken van de sjiitische Libanese groepering.

Bedrijven onder leiding van Bazzi

De OFAC zette ook twee Belgische bedrijven en één Brits bedrijf op de zwarte lijst: Voltra Transcor Energy BVBA, OFFISCOOP NV en BSQRD Limited. Al die bedrijven staan onder leiding van Bazzi. Daarnaast werd ook de Libanees Hassan Tabaja door de Amerikanen aangewezen. Tabaja zou namens zijn broer Adham Tabaja – ook een geldschieter van Hezbollah – hebben gehandeld.

“Het ministerie van Financiën achtervolgt niet-aflatend de financiers van Hezbollah na het ontmantelen van de twee belangrijkste financiële netwerken van Hezbollah”, klinkt het in de mededeling van het Amerikaanse ministerie van Financiën.

“Door zich te richten op Hassan Tabaja en Wael Bazzi en hun in Europa gevestigde bedrijven, blijft deze regering alle wegen van financiële steun waarop Hezbollah een beroep doet verstoren”, klinkt het verder.

Druk op Hezbollah opgevoerd

De VS bevriezen de activa en eigendommen van personen die op de lijst belanden. Amerikaanse burgers en bedrijven kunnen dan geen zaken meer met hen doen. Eerder deze week bood het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken 10 miljoen dollar aan voor informatie die de financiering van Hezbollah kon helpen verstoren.

Hezbollah wordt onder meer door de Verenigde Staten en de Europese Unie beschouwd als een terreurgroep. De sjiitische islamistische groep – tevens een politieke partij – wordt gesteund door Iran en weegt ook sterk op de Libanese regering. De groepering vecht bovendien aan de zijde van de Syrische regering in de Syrische Burgeroorlog.