Maar liefst 400 agenten hebben omwille van feiten die plaatsvonden in de eerste helft van 2018 een klacht ingediend. Het gaat allemaal over geweld jegens agenten tijdens het uitoefenen van hun job. Anti-politiegeweld zit opnieuw in de lift, zo rapporteert Het Laatste Nieuws op basis van informatie ingewonnen door een parlementaire vraag vanwege CD&V-Kamerlid Franky Demon. In 2016 vond nog een daling plaats ten opzichte van 2015.

De dreiging vanwege onder meer Justitieminister Koen Geens (CD&V) om strengere straffen uit te spreken tegen mensen die geweld tegen politie-agenten gebruiken, blijkt in dovemansoren te vallen. Tenminste, als we afgaan op de rapporten van agenten zelf. In 2016 waren er nog 789 klachten vanwege agenten die werden aangevallen, een daling ten opzichte van 2015. In 2017 werd dat cijfer echter 852. En in de eerste helft van 2018 waren dat er direct al 400. De meeste klachten werden geregistreerd in Brussel en de provincies van Antwerpen en Oost-Vlaanderen, alwaar migratie zich het sterkst aftekent en de ‘grootstedelijke problematiek’ de grootste is.

CD&V blijft harde aanpak bepleiten jegens plegers anti-politiegeweld

“Geen énkele agent of hulpverlener zou mogen worden aangevallen tijdens het uitoefenen van zijn of haar functie”, vindt Franky Demon in Het Laatste Nieuws. “Enerzijds moeten we onze politiemensen voldoende opleiden en hen van een goede uitrusting voorzien, maar anderzijds moet er ook continu ontradend gewerkt worden. Burgers die dergelijk geweld plegen, moeten vervolgd en streng gestraft worden. Daarom juich ik het recente initiatief van het Oost-Vlaamse parket toe om een themazitting te houden rond agressie tegen agenten. Daarbij werden in één dag twintig van dergelijke zaken behandeld.”

Eerder dit jaar kwam er nog een geval van brutaal anti-politiegeweld in de aandacht toen een grote groep van allochtone jongemannen enkele agenten aanvielen in Lokeren. De politiemensen werden tijdens een arrestatie omsingeld, bespuugd en kregen rake klappen te verduren. Twee agenten werden toen werkonbekwaam verklaard.

Lees ook:

Geens: “Zerotolerancebeleid voor geweld op politie”

Lokeren: 50 allochtone amokmakers slaags met politie

Politie na geweld in Borgerhout: ‘We laten ons niet wegdrijven’