Na de geflopte klimaatmars afgelopen donderdag met amper 500 deelnemers, wil Anuna De Wever het ook over een andere boeg gooien, al geeft ze het ‘gewone’ klimaatactivisme nog niet op. In de Humo-rubriek ‘Dagboek van een klimaatactivist’ geeft ze namelijk mee dat de tijdregeling voor scholieren en andere kinderen niet goed in elkaar zou zitten. “Ik ben het vroege opstaan kotsbeu! Als mijn wekker weer eens om zeven uur gaat, sta ik op met hoofdpijn. […] Misschien moet ik daar eens voor gaan striken”, zo liet ze maandag optekenen. Vandaag trekt de nieuwste klimaatspijbelmars echter maar 1.000 deelnemers aan.

Volgens Anuna De Wever, het gezicht van Youth for Climate, is opstaan voor 7 uur ‘s morgens niet menselijk. “Ik ben het vroege opstaan kotsbeu! Als mijn wekker weer eens om zeven uur gaat, sta ik op met hoofdpijn. Het is tegen de menselijke natuur en bovendien totaal niet verantwoord dat scholen hun leerlingen zo vroeg uit bed halen”, zo schrijft de jongere De Wever via Humo. Als oplossing heeft de jonge opiniemaakster latere uren voor ogen en daar wil ze zelfs voor actievoeren. “Waarom beginnen de lessen niet gewoon om tien uur? Misschien moet ik daar eens voor gaan striken.”

Het is afwachten of daar echter meer mensen voor te vinden zijn. Er daagden vandaag zo’n 1.000 betogers op voor de nieuwste klimaatspijbelmars in Brussel.

Nieuwe mars ook maar 1.000 aanwezigen. Anuna De Wever: “Eigenlijk doet dat aantal er niet toe. De lat ligt nu erg hoog en dat is een beetje kut, maar we vinden er wel iets op”

De Wever wil evenwel ook doorgaan met deze betogingen voor het klimaat. Afgelopen donderdag zakten echter slechts 500 betogers af naar Brussel voor de Youth for Climate-actie, maar “eigenlijk doet dat aantal er niet toe. Het punt is dat we er nog steeds zijn. In het begin haalden we enorme aantallen, wat natuurlijk super was, maar daarom ligt de lat nu erg hoog. Dat is een beetje kut, maar we vinden er wel iets op.”

De Wever liet maandag weten dat haar organisatie overlegt over “hoe […] we ervoor [kunnen zorgen] dat de jongeren weer in actie schieten? Nog [zes] keer, komaan mannen!”, zo klinkt het enthousiast verder. “We hebben al enkele leuke acties bedacht. Zo willen we tijdens de paasvakantie aan zee striken. Dan combineren we de mars met een clean-up van het strand en een grote picknick. Dat wordt keileuk.”

Vandaag ging de dertiende (of veertiende als men de betoging op 26 maart meerekent) mars der klimaatspijbelaars van start. Maar de Paasvakantie lijkt ook nu roet in het eten te gooien. Er zijn volgens Het Nieuwsblad amper 1.000 aanwezigen, een fractie van de grote aantallen in het recente verleden. Veel van de aanwezigen zijn ook grootouders met hun kleinkinderen. Dit na een mobilisatie-oproep eerder deze week vanwege ‘Grootouders voor het Klimaat’.

ADVERTENTIE