Amerikaans minister van Justitie: “Trump bespioneerd door FBI”

0
744

In een hoorzitting voor de Senaat verklaarde de Amerikaanse minister van Justitie Bill Barr (Rep.) dat de federale overheid onder toenmalig president Barack Obama (Dem.) de campagne van Trump heeft bespioneerd. Hij nuanceerde echter wel meteen: “Ik zeg niet dat het ongeoorloofd was, maar er zijn toch ernstige zorgen en die ga ik nu controleren.” Hiermee voedt de minister de vele geruchten en vermoedens die thans leven rond het onderzoek naar Russische inmenging dat onlangs afgerond werd.

Hoewel speciaal onderzoeker Robert Mueller zijn rapport nog niet zolang geleden werd afgerond en er geen spoor van samenwerking tussen Trump en Rusland werd gevonden, is de zaak nog niet helemaal afgesloten, zo blijkt. “Het congres is normaal zeer bezorgd over veiligheidsdiensten en wetshandhavers die binnen de lijnen moeten kleuren“, verklaarde Barr aan de commissie. Verder wees hij er op dat “het bespioneren van een politieke campagne een gewichtige zaak is”.

Vooral de voormalige top van de FBI moet het ontgelden: “Dit is geen onderzoek tegen de FBI, ik zie het niet als een probleem van de FBI, maar ik denk dat het een falen was van een groep leiders, de top van de organisatie. Ik denk dat de FBI en uitstekende organisatie is en ben blij dat directeur Chris Wray er [nu] is.”

Waakhond

Barr verwijst hiermee naar een onderzoek vanuit de interne waakhond van Justitie die onder leiding van Inspecteur Generaal Michael Horowitz de rol onderzoekt van de FBI-informant Stefan Halper. Halper contacteerde leden van de Trump-campagne in 2016 in het kader van het begin van het onderzoek naar vermeende Russische inmenging. Zoals er bij SCEPTR meermaals op werd gewezen, zijn er echter altijd heel wat vragen gesteld rondom het ontstaan van het onderzoek zelf.

De basis van de beschuldigingen lag immers bij inlichtingenbedrijf Fusion GPS, dat zowel Russische belangen moest verdedigen in naam van advocatenkantoor BakerHostetler als de vermeende Russische inmenging inzake Trump moest nagaan voor de Democraten en hier rond een dossier samenstelde met behulp van ex-MI6-agent Christopher Steele. Ook de toenmalige FBI-top zat vol mensen die anti-Trump waren, waarvan de meesten al opstapten wegens ernstige fouten en ethisch wangedrag. Het gaat om figuren zoals James Comey, Peter Strzock, Bruce Ohr, Lisa Page, Andrew McGabe en John Brennan. Bovendien werd er ook veel informatie gelekt uit het onderzoek om Trump te beschadigen.

Stellingen zoals de nood aan ‘een verzekeringspolis‘ tegen Trump deden bij velen alarmbellen afgaan. Omgekeerd bleek ook dat ze Democratisch presidentskandidate Hillary Clinton met de fluwelen handschoen behandelden inzake haar e-mailschandaal.

Politiek gemotiveerd

Nu gaat men dus na of de FBI en Justitie bewust zaken verkeerd voorgesteld zouden hebben aan de FISA-rechtbank die toestemming moest geven voor hun onderzoek. Aangezien het Fusion-dossier erg belangrijk bleek, maar ook gefabriceerde gegevens bevatte én gefinancierd werd door de Democratische partij en Clinton, bestaat het risico dat het onderzoek tegen Trump politiek gemotiveerd was. Lisa Page verklaarde eerder al aan het congres dat de FBI weinig wist over het waarheidsgehalte van de claims tegen de Trump-campagne. Zo zou de legitiem verkozen president van de VS door vuil spel afgezet kunnen geweest worden.

Ook het FISA-dwangbevel tegen Carter Page zal tegen het licht gehouden worden. Ook dit was gebaseerd op het werk van Fusion GPS en Carter Page werd noch in het onderzoek van de FBI, noch dat van Mueller aangeklaagd inzake samenwerken met de Russen. Vorige maand nog maakte Fox News nog tekstberichten publiek waarbij Justitie negen dagen voor het dwangbevel een verbale oorlog met de onderzoekers van de FBI voerde over de zorgen rond vooringenomenheid.

Politieke reacties

President Donald Trump (Rep.) is blij met het onderzoek, zo verklaarde hij aan journalisten: “Het was een illegaal onderzoek, alles er rond was louche.” Trump sprak ook z’n interesse uit in de oorsprong van het onderzoek. De Amerikaanse president lijkt alvast gelijk te hebben gehad toen hij aan het begin van zijn termijn beschuldigingen uitte tegen zijn voorganger. Dit was toen tot groot ongenoegen van de media.

Democraten en de pers zijn nu echter minder geïnteresseerd in een mogelijke staatsgreep en het machtsmisbruik van de ‘deep state’. Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van de Kamer, zei dat ze Barr niet vertrouwde, maar enkel Mueller. Chuck Schumer (Dem.), de Democratische minderheidsvoorzitter van de Senaat, zei dan weer dat Barr complottheorieën verspreidde.