De correctionele rechtbank van Leuven heeft twee tweelingbroers van allochtone afkomst vrijuit gesproken. Ze werden verdacht voor slagen en verwondingen nabij een snackbar. Het geweld werd opgenomen door camera’s, maar het bleek niet duidelijk wie van de twee nu de feiten pleegden. Daarom gaan ze beide vrijuit. Dat brengt BELGA.

Ibrahim A. en Murat A. zijn tweelingsbroers. En dat is best handig wanneer het neerkomt op het ontwijken van straffen, zo blijkt. Ze stonden beiden terecht voor het opzettelijk toebrengen van slagen en verwondingen in Leuven op 24 oktober 2015, meer dan 3 jaar geleden. Een man kreeg hierbij een vuist op zijn neus Citysnack in de Mechelsestraat. De politie kon na de feiten al snel camerabeelden gebruiken. Hierop was te zien hoe een van de beklaagden tweemaal door zijn broer werd tegengehouden maar de derde keer een toch een vuistslag gaf. Eén van de broers gaf aan dat hij sloeg, wat uitsluitsel moest geven, maar dit bleek op basis van de volgorde van wat werd verteld tegenstrijdig met wat er gebeurde op de beelden.

Vechtpartij Leuven: Ondanks bekentenis geen veroordeling

Omdat de broers sterk fysiek op elkaar gelijken, wilde men via verhoor de waarheid verkrijgen. Slecht één van hen ging in op de uitnodiging tot verhoor. Eerst ontkende die broer de feiten, maar achteraf zei hij dat zijn broer door het slachtoffer werd uitgelachen nadat hij viel met de fiets. “Ik heb mijn broer tegengehouden toen hij de man te lijf wilde gaan. Uiteindelijk heb ik zelf de slag toegediend.” Maar dat klopte echter niet met de beelden, want het is de man die werd tegengehouden die sloeg.

En daarom moesten ze alle twee dan maar vrijuit, vond de rechter. “Een van hen probeerde zijn broer tegen te houden en kan dus niet als (mede)dader weerhouden worden”, zo citeert BELGA het verdict. “Het onderzoek toont aan dat een van de broers geslagen heeft, maar het is niet zeker wie van beiden dat gedaan heeft.”