In Nederland is een allochtone jeugdbende gearresteerd voor hun betrokkenheid bij meerdere groepsverkrachtingen. De meeste van hun slachtoffers zijn amper 12 tot 16 jaar oud, maar ook een 35-jarige vrouw werd al slachtoffer van de bende. Na die groepsverkrachting werden de bendeleden al gearresteerd, maar al snel liepen ze terug vrij rond. De politie vraagt slachtoffers om zich te melden

“Het was een lang en moeizaam onderzoek”, blikt zedenrechercheur Lincy Lansbergen terug. “We merkten al snel dat er meer slachtoffers zijn dan die ene aangifte. De signalen waren er wel, maar verklaringen niet. Meisjes maar ook ouders praten liever niet met ons. Om diverse redenen. Soms is het angst, soms schaamte.”

Soa’s

Uiteindelijk volgden er na de eerste aangifte toch nog meerdere aangiftes. Na een grootschalig onderzoek kon de ‘Franselaan-bende’, vernoemd naar de straat waarin de allochtone jongeren wonen, opgerold worden. Verschillenden onder hen waren geen onbekende voor het gerecht. Ze maakten zich in het verleden al schuldig aan een gruwelijke groepsverkrachting van een 35-jarige vrouw in 2016. De jongeren werden opgepakt, maar werden al snel opnieuw vrijgelaten.

Nadat ze vrijkwamen gingen ze al snel terug het criminele pad op. De bende maakte zich schuldig aan verschillende groepsverkrachtingen in onder meer parken, kelderboxen of andere schimmige plekken. De overgrote meerderheid van hun slachtoffers is minderjarig, meestal tussen de 12 en 16 jaar oud. Ze werden gedwongen seks te hebben met de bendeleden. Bovendien hebben verschillende bendeleden bewust soa’s verspreid onder hun slachtoffers door ze onbeschermd seksueel te misbruiken.

Volgens de politie maakte de bende nog veel meer slachtoffers dan nu gedacht wordt. “Het onderzoek is nog niet klaar. We vermoeden dat er meer slachtoffers zijn en vragen hen om zich ook te melden. Nu is het moment. Samen staan we sterk”, klinkt het. “Als meisjes zelf geen aangifte willen of kunnen doen, dan nog kunnen we dit stoppen. Ouders kunnen aangifte doen voor hun minderjarige kinderen.”