De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en zijn AK-partij hebben enkele tegenslagen te verduren gekregen tijdens de Turkse lokale verkiezingen. Zo verliest de AKP de controle over de Turkse hoofdstad Ankara. Ook in Istanboel, de grootste stad van het land, lijkt Erdogan op een nederlaag af te stevenen. Op het platteland blijft Erdogan wel goed scoren. 

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP) kwam zestien jaar geleden aan de macht en domineerde sindsdien onafgebroken het politieke toneel in Turkije. Hoewel hij de afgelopen maanden hard campagne voerde voor deze verkiezingen, die hij als een “kwestie van overleven” omschreef, kreeg Erdogan enkele belangrijke nederlagen te slikken.

Nek-aan-nekrace in Istanboel

Zo behaalde Mansur Yavas van de Kemalistische CHP een duidelijke overwinning in de hoofdstad Ankara. Ook in de kuststad Izmir eindigde de CHP voor de AKP van Erdogan. In Istanboel is de race zo nipt dat beide partijen er de overwinning uitriepen. Als Erdogan Istanboel – waar hij in de jaren negentig zijn politieke carrière lanceerde – zou verliezen, dan zou dat een belangrijke symbolische klap voor de Turkse president betekenen.

Volgens CHP-kandidaat Ekrem Imamoglu had zijn partij gewonnen in Istanboel met een voorsprong van 28.000 stemmen. AKP-kandidaat Binali Yildirim beweerde dan weer dat hij een voorsprong had van 4.000 stemmen. Feit is dat beide kandidaten elk meer dan vier miljoen stemmen ontvingen. “De mensen hebben ten gunste van democratie gestemd, zij hebben voor democratie gekozen”, zei Kemal Kilicdaroglu, partijleider van de CHP.

Erdogan leek dan weer te laten doorschemeren dat de AKP mogelijk de controle over Istanboel kwijtraakt. “Zelfs als onze mensen het burgemeesterschap weggaven, gaven ze de districten aan de AKP”, zei Erdogan. Hij liet weten dat de partij, waar nodig, de resultaten zou betwisten.

Recessie in Turkije

De populariteit van Erdogan steunde steeds op een sterke economische groei en de steun van een grote achterban van conservatieve moslims. Maar één van die steunpilaren kreeg het afgelopen jaar een flinke knauw, sinds de Turkse lira omlaag tuimelde en het land in een recessie viel.

Dat was/is goed nieuws voor de Turkse export, maar niet voor de koopkracht van de Turken. Turkije heeft op dit moment te kampen met een stijgende werkloosheid en een inflatie van maar liefst 20 procent.