Bij de leiding van de Belgische katholieke Kerk lijkt het door te dringen. “[Het kindermisbruik] heeft echt onze geloofwaardigheid aangetast”, meent aartsbisschop Jozef De Kesel vandaag op Radio 1. Sinds een opeenstapeling van schandalen rond kindermisbruik door priesters en andere geestelijken, veelal van kleine jongens, geldt nu een nultolerantie binnen de Belgische clerus. Wanneer nieuwe feiten zich voordoen wordt het gerecht onmiddellijk op de hoogte gebracht. “Er is zerotolerantie.”

“Dat heeft echt onze geloofwaardigheid aangetast”, zo vertelt kardinaal De Kesel, die niet wil achteroverleunen. “Ik zeg dus niet dat het nu gedaan is bij ons, we moeten alert blijven. Maar onze overeenkomst is nu, als er nieuwe feiten zijn, dan moet onmiddellijk het gerecht ingelicht worden. Dat is niet meer voor ons, je kan niets tolereren. De feiten zijn niet altijd van dezelfde zwaarte en de sanctie zal verschillen. Maar er is zerotolerantie.”

“Justitie, en niet de kerk, moet misbruik aanpakken” betekent niet ontbreken verantwoordelijkheid Kerk

In februari werden gelijkaardige uitspraken van De Kesel ietwat bekritiseerd, al leek dat vooral te liggen aan de manier waarop hij geciteerd werd. De Morgen titelde een interview van De Kesel namelijk met “Justitie, en niet de kerk, moet misbruik aanpakken”. Het volledige citaat was echter: “Als er zich nu problemen voordoen moet het justitie zijn en niet de kerk die de zaken aanpakt. Ik vind dat een belangrijk statement. Zolang dat niet gebeurt, is er het gevaar dat de cultuur van het stilzwijgen blijft bestaan”, zo liet De Kesel in februari optekenen. “Het gevaar bestaat dat men dit soort zaken liever intern regelt, maar dat is net de beste garantie om het te laten voortbestaan.” 

De Kesels woordvoerder Geert De Kerpel verhelderde toen het “Justitie, en niet de kerk, moet misbruik aanpakken”-citaat verder op Twitter. “Nota bene: uiteraard moet ook de Kerk haar deel van de weg afleggen. Kardinaal bedoelt: onmiddellijk steeds Justitie inschakelen, cfr. beleid Belgische Kerk”.

Lees ook:

Paus maakt aartsbisschop Malta ‘waakhond’ tegen misbruik

Grootschalig kindermisbruik door priesters in VS