In Sri Lanka heeft de politie 24 mensen aangehouden voor de mogelijke betrokkenheid bij de terroristische aanslagen op kerken en hotels. De Sri Lankaanse inlichtingendienst zou, volgens de eerste minister Ranil Wickremesinghe, al eerder in het bezit zijn geweest van informatie die wees op een mogelijke aanslag. Hij roept op tot verder onderzoek. Op de Aziatische eilandstaat treedt vandaag de noodtoestand in werking.

In het totaal zijn er zondagochtend acht ontploffingen geweest in Sri Lanka, waarvan zes zelfmoordaanslagen in kerken en hotels. Het dodental van de bloederige bomaanslagen is inmiddels opgelopen tot 290. Daarnaast zijn er ook 500 gewonden geteld. De politie heeft lokaal 24 arrestaties verricht, maar er wordt gevreesd voor een groter internationaal netwerk. De namen van twee van de zelfmoordterroristen zijn inmiddels bekend.

De Sri Lankaanse minister van Volksgezondheid Rajitha Senaratne meldt vandaag in een persconferentie dat de radicaal-islamitische organisatie ‘National Thowheeth Jama’ath’ (NTJ) verantwoordelijk is voor de aanslagen. Hij gelooft echter niet dat de extremistische groepering alleen heeft gehandeld. “Zonder een internationaal netwerk hadden deze aanslagen niet kunnen slagen”, klinkt het bij de minister. NTJ heeft de aanslagen van paaszondag evenwel nog niet opgeëist.

Negeerde inlichtingendienst aanwijzingen?

Begin deze maand zouden er bij de inlichtingendienst al aanwijzingen voor een mogelijke aanslag zijn geweest. Dat meldde de Sri Lankaanse eerste minister Ranil Wickremesinghe zondag in een televisietoespraak. Hij wil een onderzoek om uit te klaren waarom er geen concrete maatregelen werden genomen na die aanwijzingen. De informatie over een mogelijke aanslag heeft de Sri Lankaanse autoriteiten bereikt via een buitenlandse inlichtingendienst, bericht Reuters.

De regeringsleider rekent nu op buitenlandse hulp om de internationale banden van NTJ bloot te leggen. “We zullen niet toelaten dat terrorisme in Sri Lanka de kop opsteekt”, klinkt hij vastberaden.

Noodtoestand afgekondigd

Intussen heeft de president van Sri Lanka, Maithripala Sirisena, aangekondigd dat maandag om middernacht een nationale noodtoestand in werking treedt. Dit houdt onder meer in dat de politie en het leger meer uitgebreide bevoegdheden krijgen om mogelijke verdachten te arresteren en te ondervragen.